Hooked on Open Source

Open source technologie krijgt niet altijd de loofrede dat het verdient. Ik hoor nog te vaak dat open source geen maatwerk kan verrichten of te weinig inspeelt op de vragen van de klant. Intussen heb ik met Drupal, WordPress en Fork mogen werken. Hier zijn mijn bevindingen als voormalig project manager en content marketer.

Een netwerk van developers

Open source betekent dat iedereen, gedreven door code, kan bijdragen tot modules van het CMS om het elke dag te versterken met gemakkelijk te implementeren oplossingen voor digitale vragen van de klant.

Er wordt als het ware een community gevormd rond een product om de kwaliteit en de efficiëntie te verhogen. 

Developers van over de hele wereld hebben de kans om een indruk achter te laten. Ze bouwen verder aan een CMS van hun keuze dat op bepaalde momenten niet voldoet aan de vereisten van een opdrachtgever. Als project manager heb ik gezien dat de klant vaak atypische verwachtingen heeft. Custom development is in sommige gevallen de enige optie.

Zij kunnen het weten

Php developers staan op de eerste rij wanneer ze merken dat een standaardoplossing niet voldoet. Dan kraken ze hun vingers, schenken nog een kop koffie en bouwen eigenhandig een module die wel voldoet. Standaard modules zijn dus heus niet de enige manier om een product op te leveren. Ik heb in mijn tijd al de zotste custom code gezien in open source technologie. Het resultaat is indrukwekkend. De klant is geholpen en de community wordt alweer versterkt door een module met specifieke doeleinden.

Het kostenplaatje

Wanneer standaardmodules voor het rapen liggen, betaalt de opdrachtgever logischerwijs een pak minder.

Integraties zijn een makkie

Nog een groot voordeel van een open source CMS is de eenvoud om andere software te verankeren met de website. De API’s zijn super easy en bieden tal van mogelijkheden om zoveel mogelijk voor geautomatiseerde processen te gaan.

giphy-downsized.gif

Werken in Open Source als content marketer

Tijdens een analysefase zie ik een resem teksten, beelden en algemene structuur die voor verbetering vatbaar zijn. Er zijn twee mogelijkheden om mijn suggesties voor optimalisatie in de praktijk om te zetten.

Ik noteer alles in platte teksten met referenties naar de URL of ik werk rechtstreeks in het CMS van de klant. De opdrachtgever kan gerust een preview omgeving opzetten of me rechtstreeks laten werken in de live omgeving (of productie omgeving). Wanneer ik in een CMS ook eigenhandig de teksten kan optimaliseren, werkt het een stuk vlotter. Het zijn toegankelijke gebruiksvriendelijke omgevingen waar een ervaren profiel geen moeite mee heeft. De klant hoeft bovendien geen tijd meer vrij te maken om de herwerkte content zelf te implementeren. Kortom, ik kom, ik herschrijf en ik volg verder op.