Kleurenblind? Dan wijzigen we de CSS.

Mijn handicap, kleurenblindheid

Een mankementje dat vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen en afneemt in gradatie van ernst na de adolescentie. Zo omschrijven artsen kleurenblindheid. Ik moet een atypisch geval zijn, want als dertigjarige vrouw ben ik nog steeds niet in staat om cijfers af te leiden uit deze testen. Jij wel?

kleurenblind.jpg

Het lijkt bijna een superpower om een nummer (of teken?) te herkennen in de mysterieuze puntjes.

Denk niet dat mensen met kleurenblindheid enkel last hebben om rood en groen te zien. Nee nee, dan spreken we over Dalton, een variant op kleurenblindheid. Kleurenblindheid is veel complexer.

Ik word vaak geconfronteerd met websites en tools waar ‘mijn probleem’ voor een impasse zorgt. Meestal weet ik mijn plan te trekken. Ik kan de site inspecteren en achterhalen welke hex code er gebruikt wordt om zeker te zijn dat ik de juiste kleur te pakken heb. Maar wat als ik me in offline software begeef? Of in een cloud based platform of app waar ik moeilijker kan zoeken naar kleurencodes?

giphy-downsized (35).gif

Een klant met een oog voor mijn belemmering

Vorig jaar bracht Story Chief een tool op de markt zodat iedereen supereenvoudig content kan schrijven in functie van elk actueel kanaal. Na het publiceren van een artikel zijn alle channels ineens up-to-date in slechts enkele seconden. Best handig zo’n multichannel aanpak …

In een story kunnen meerder users bijdragen aan de content. Door middel van comments overlegt het team om het best mogelijke resultaat te verkrijgen. Ik botste echter op een issue. Ik kon niet zien welke comment voor welk onderdeel in de content bestemd was. De neutrale comments waren geel, terwijl de actieve comment lichtgroen kleurde. Het verschil was, volgens mij, te klein om ze van elkaar te onderscheiden.

De oplossing van Story Chief?

De CSS veranderen voor users met kleurenblindheid. Simpel. Er werd niet eens lang overlegd om deze issue van de baan te krijgen. In slechts 15 min werden mijn soortgenoten geholpen. Bedankt!

Best inspirerend zo’n team dat rekening houdt met elk type gebruiker.

Hou jij rekening met al jouw gebruikers? 😉