Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Zelfzorg: burn-outs opsporen en vermijden

Een gezonde onderneming wordt gestuurd door gezonde mensen en leiders met een gezonde dosis empathie. Op afstand werken heeft voor heel wat mensen een hoge tol geëist. Zeker voor iemand die graag betrokkenheid voelt en waardering als beloning acht, is het een loodzwaar jaar geweest.

In mijn omgeving zag ik vrienden en collega's wegzakken achter een donkere wolk van isolatie en mentale uitputting. Sommige organisaties zag ik vlotjes overschakelen op een MVO-beleid, als waakhonden in hun zakelijke territorium. Dit terwijl andere ondernemingen onderdanige schoothondjes werden voor hun klanten en hun eigen mensen zonder schroom in de steek lieten. Ik zoom hier even op in om jezelf te beschermen, ongeacht welk type er over jou waakt.
Hoe gaat het met je?
Het kan geen kwaad om je af en toe af te vragen hoe het met je gaat. Als je omgeving, je coach, je HR-persoon of je collega's niet stilstaan bij jouw persoonlijke en professionele noden, gebeurt het wel eens dat je jezelf voorbij loopt. Daar heb ik het ook behoorlijk moeilijk mee. Mezelf af en toe in vraag stellen is al extreem nuttig gebleken.

Hé, Lenders, misschien eens tijd voor een wandelingetje, nee?

Na die wandeling heb ik weer bakken nieuwe ideeën en originele invalshoeken om mijn job next level uit te voeren.
Bonus!
Nothing can bring you peace but yourself
-
Ralph Waldo Emersom

De stressvrije goeroe

Ann De Bisschop spreekt en coacht bij ondernemingen die hun mensen graag met het hoogste respect behandelen. Haar boek 'Aftellen naar Maandag' is een eerbetoon aan alle werklustige mensen die graag gelukkig zijn én efficiënt, gefocust werken. Work-life balance is nog geen vaste waarde in onze westerse maatschappij, jammer genoeg. Daar wil deze meesteres in zelfzorg iets aan doen. Ann haalt meermaals aan dat het niet nodig is om meer te werken, maar wel slimmer, bewuster. En dat alles zonder jezelf voorbij te lopen.
Bron:
Aftellen naar Maandag,
Ann De Bisschop
De vinger aan de pols voor je stresslevel
Tijdens een seminarie hoorde ik Ann voor het eerst spreken. "Ga je elke dag minstens één keer naar buiten?" "Drink je minstens een liter water?" Haar vragen waren helemaal niet ongewoon en toch kon niemand in de zaal op die 10 eenvoudige vragen positief antwoorden.
Hoe komt dat? Zijn we echt zo'n collectieve people pleasers?
Hoe zit het met onze eigen noden? We mogen het nooit zover laten komen dat we slaap missen, een ongezonde levensstijl opgaan, noch tijd over hebben om te bewegen.

Haar checklist omvat fysieke, mentale, emotionele en gedragsgebonden symptomen. Net zoals bij de batterij van je smartphone raadt ze aan om al in actie te treden zodra je niveau in de oranje zone zakt.

Een greep uit haar vele tips:

  • Eet gezond en seizoensgebonden.
  • Ga een half uurtje naar buiten onder de middag en probeer elke 30 minuten even recht te staan.
  • Zorg dat je duidelijk kan maken aan je omgeving dat je 'in the zone' bent en gefocust wil verder werken.
  • Vermijd meermaals per dag mailtjes checken.
  • Geef je dag structuur, zowel professioneel als privé.
  • Investeren in je sociaal contact is cruciaal.
  • Werk aan je ademhaling als je even de pedalen verliest.
  • Mediteer gerust voor het slapengaan als dat je beter helpt slapen.

Getting Things Done

De Getting Things Done vind ik persoonlijk ook een aanrader. Ik pieker niet langer over alle losse eindjes die ik nog moet afhandelen. Hoe? Ik hou een droplist bij in Trello, een 'invakje' zoals David Allen het verwoordt, waarin ik alle grote en kleine to do's steek.

Eén keer per week handel ik mijn stuff af. Of ik doe het onmiddellijk (wanneer het binnen de 2 minuten klaar is), of ik zet het in mijn agenda, of ik zet het op mijn eerstvolgende actielijst van een specifiek project.


Zelfzorg is belangrijker dan ooit
100.000
mensen die lijden aan een burn-out (België)
112.000
Arbeidsongeschikt in 2020
50%
stijging burn-outs bij zelfstandigen de voorbije 4 jaar

Nee durven zeggen

Boy oh boy, wat is deze moeilijk. Nee zeggen. Het is bijna een misdaad om een baas, een collega of je vrienden 'nee' als antwoord te geven. Iemand boekt over je georganiseerde agenda? "Die meeting kan je verschuiven, toch?" "Kan jij vanavond langer blijven?" "Kan je die dossiers even afhandelen tijdens je lunchpauze?" Het antwoord? Nee, nee en nog eens nee.

Persoonlijk decline ik de double booked meetings van collega's die perfect in mijn agenda kunnen kijken en zien dat de meeting een 'conflict' heeft.

Langer blijven werken? Uiteraard ben ik als consultant flexibel, maar mijn dagprijs is wat het is. Als ik langer blijf werken, verkoop ik me goedkoper en dat is ook wat een medewerker doet voor een bedrijf; goedkoper werken. Maak zeker die reflectie.

En mijn lunchpauze wijkt voor niemand. Als jonge mama met drukke kinderen en een eigen zaak hunker is soms naar dat half uurtje rust. Geen muziek, geen 'mammieee', geen PING van mijn mailbox… Rust.

Het resultaat voor mij?
Mijn focus is beter. Mijn gezondheid zit snor. De tijd met de kids is nog zo plezant én nog een toffe meevaller: mijn klanten hebben respect voor mijn eigenwaarde. De juiste klanten weten deze methode te waarderen, want ze passen die zelf toe.



En voor jou?

Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je nachtrust, je mentale en fysieke gezondheid niet moeten wijken voor, ocharme, een job. Geloof me, niets is het waard. Hou vooral de touwtjes zelf in handen en vermijd de rode zone. Vermijd een burn-out.
Wil je als bedrijf meer communiceren en handelen vanuit een zorgende stem? Talk to me. Straight Content helpt je op weg, authentiek en duurzaam.
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda