``` gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });
Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Het rioolmysterie: wat mag er wel en niet in de riool?

Ik erger mij mateloos als ik in een nieuwe wijk emmertjes afvalwater zie verdwijnen in de rioolput. Echt. Dan word ik Angry Smurf. "Weet je dan niet dat dit water naar de aangelegen beken en rivieren gaat?", zucht ik dan. De reactie van de vervuiler is dan ofwel "Rustig é, ik doe op mijn terrein wat ik wil" of "Waar moet ik er anders mee heen?".

Onwetendheid kan ik nog verteren. Daar valt ook iets mee te doen. Maar arrogantie. Lap, daar ben ik machteloos tegen. Wat ik nu ga doen? Redden wat er te redden valt, tiens. Ik vertel jullie wat je wel en niet in de riool mag gooien.
Een gescheiden stelsel, IBA of alles naar de riolering
Heb je al eens langs een beek gewandeld waar het water grijs kleurde en vetresten bevat? Da's het resultaat van hopen huishoudelijk afvalwater, gedumpt door gezinnen in de omgeving. Kunnen wij daar iets aan doen? Niet altijd.

Wanneer het om een oudere wijk gaat, kan het zijn dat het huishoudelijk afvalwater nog niet is aangesloten op de riolering. In dat geval kabbelt alles naar de lokale waterlopen. Ben je wel aangesloten op de riolering, maar heb je nog geen gescheiden stelsel? Dan gaat alle water naar de collectoren van Aquafin (in Vlaanderen). Daar wordt nodeloos veel water gezuiverd, aangezien dus ook het regenwater uit de riolen naar de collectoren wordt geloosd.
Zelf instaan voor waterzuivering
Woon je in een recente wijk of werd je straat al eens opengebroken om een afkoppeling te voorzien? Dan zit je safe. Je huishoudelijk afvalwater wordt naar de collectoren van Aquafin gebracht voor zuivering, terwijl het water in de rioleringen naar de lokale waterlopen gaat.

Moet je zelf instaan voor je waterzuivering? Een IBA, Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater, is verplicht voor nieuwbouwwoningen die niet aangesloten zijn op de riolering.
Wil je weten hoe jouw woning instaat voor waterzuivering?
Check het hier

Wijs met water

Of je nu aangesloten bent op de riolering, een gescheiden stelsel hebt of een IBA, alle gezinnen horen wijs om te gaan met water. Aquafin kan het niet duidelijker brengen.

Wat mag door je afvoer of in het toilet?

De rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin bootsen het zuiveringsproces na dat spontaan in de natuur gebeurt. Om het afvalwater goed te kunnen behandelen, mag het water dat je naar de riolering laat weglopen alleen volgende restanten bevatten:
  • urine en uitwerpselen
  • droog toiletpapier en vochtig papier waarop het logo van een toiletpot staat
  • voedingsmiddelen die door het zeefje in de gootsteen kunnen
  • restanten van zeep en (niet-bijtende) schoonmaakproducten (zoals Ecover).

Dus

  • Naar het containerpark met
    • chemicaliën
    • bijtende schoonmaakmiddelen
    • verf die niet op water gebaseerd is
    • olie
  • In de vuilnisbak met
    • natte doekjes zonder logo van toiletpot
    • tampons en maandverbanden
    • condooms
  • Terug naar de apotheek met
    • medicijnen die niet opgebruikt zijn
Bron: https://www.aquafin.be/nl-be/particulieren/wijs-met-water/hoe-kan-jij-bijdragen-aan-propere-waterlopen

De plaag van plastic soup en microplastics

Hoe komt plastic überhaupt in de oceaan terecht? Twee belangrijke redenen:
Slechte afvalprocessen
Een groot deel van ons afval wordt naar andere landen gestuurd voor verwerking. Die landen werden lang gesubsidieerd door onze overheid. Maar die subsidies zijn geen constante . De landen die instaan voor verwerking kunnen zo de kosten niet meer slikken.

Het resultaat? Miljoenen tonnen aan grof plastic in de oceaan. Het probleem bevindt zich ver weg van ons kleine Belgenlandje, ja. Maar die plastics worden geproduceerd en geconsumeerd door ons.

Plastic soup is een probleem dat we met z'n allen moeten oplossen. Het heeft geen zin om het probleem te verplaatsen naar Azië. Hell no! Meer en meer industrieën zetten in op chemische ontbinding van eindproducten om er terug de basisstoffen uit te halen. Een oude Iphone kan dus terug de componenten krijgen van een basisstof. Circulaire economie is met andere woorden dé oplossing om plastic uit de zee te halen. We hebben het afval namelijk nodig voor onze duurzame productieprocessen.

Weggespoelde artikelen met microplastics
Microplastics zijn stukjes plastic kleiner dan een halve centimeter, maar kunnen zo klein zijn dat ze met het blote oog niet meer zichtbaar zijn. Nanoplastics zijn zelfs nauwelijks zichtbaar onder de microscoop. Ze komen vrij door slijtage van plastic materialen, zoals vezels van synthetische kleding of slijtage van autobanden.

Fabrikanten voegen microplastics bewust toe aan verzorgingsproducten of verfproducten omdat ze een specifieke functie vervullen. Ze komen gemakkelijk via rioleringen of andere routes in de oceaan terecht.

Wist je dat 90% van de fauna in de oceanen microplastics in de maag hebben?

Er wordt zelfs gezegd dat er in 2050 meer plastic in de zee zal zitten dan effectieve dieren. Jawel. Da's dramatisch.

Hoe kunnen we dit verhelpen?
Door producten te kopen die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Check je artikelen op microplastics en maak bewuste keuzes wanneer je schoonheidsartikelen aanschaft.

Wat kan je doen?

  • Controleer hoe jouw woning omgaat met het zuiveren van water
  • Volg de instructies van Aquafin in wijs met water
  • Koop producten die biologisch afbreekbaar zijn
En heb je nood aan een ecologisch verantwoorde babbel? Wij luisteren en denken graag mee met je business.
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda