Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Is bomen planten de oplossing voor de klimaatverandering?
Heerlijk, zo'n wandeling in het bos. Zowel in de lente, herfst, zomer of winter is een wandeling door het groen zeer bevorderlijk voor je gezondheid. Echt waar. Bomen zijn onze vrienden. Niet? Maar euhm… We kappen er elke dag(!) 72 miljoen van. Hoor ik je daar slikken? Ik schrok me krom toen ik de cijfers doornam. Ik deel ze even.
De voordelen van een boswandeling
De activiteit, niet het drankje…
 1. Het verhoogt het serotonine-gehalte, ook wel gelukshormoon genoemd.
 2. Je krijgt meer zuurstof. Da's minder hoofdpijn, meer focus…
 3. Je brein en je geest worden extra getriggerd om creatief te zijn.
 4. De zintuigen worden meer gestimuleerd.
 5. De zon voedt je met vitamine D. Da's goed voor je hormonen en gemoedstoestand.
Je zou toch denken dat we onze natuur koesteren. Niet? De natuur houdt zowat alle organismen op aarde in leven. Logisch toch dat we hetgeen ons voedt, bewaken als leeuwen? Uhum… Niet dus. Daar krijg ik een mentale kortsluiting van, maar dus echt.
CO2 timbeeeeeer
Sinds het begin van de 20ste eeuw is wereldwijd al 10 miljoen vierkante kilometer aan bos verloren gegaan. Je leest het goed. Te zot voor woorden natuurlijk, want bomen houden tonnen CO2 uit de lucht. Ze kappen zorgt voor het vrijkomen van alle opgeslagen broeikasgassen.

Ik verklaar. Bomen helpen bij het creëren van een beter en gezonder klimaat. Bomen zetten CO2 uit de lucht om in zuurstof. Bomen nemen CO2 op, zoals wij zuurstof inademen. En dit proces is op zijn sterkst als een boom groeit. Zonder CO2 geen groei van flora dus.

Je voelt het al aankomen. De balans tussen de uitstoot van CO2 en het aantal bomen moet juist zitten. Wanneer we meer uitstoten dan de natuur kan opnemen, krijgen we een opwarming van de aarde en klimaatveranderingen. Al gevoeld?
Waarom kappen we bomen?
Onlangs las ik deze tekst:

"Om een bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier, is bomenkap nodig. En omdat we willen bijdragen aan duurzame houtproductie. Kap is ook nodig voor de veiligheid, zoals in het geval van essentaksterfte. Aangetaste bomen kunnen plotseling omvallen en dat willen we natuurlijk voorkomen. Soms is het ook nodig om bomen te kappen om een bos om te vormen naar andere natuur, voor instandhouding van de biodiversiteit. Niet alleen omdat we ons verantwoordelijk voelen voor het behoud van planten- en diersoorten, maar ook omdat er internationale afspraken zijn over biodiversiteit."

Ik wou het niet geloven. Hoe kan kappen nu gunstig zijn voor de biodiversiteit? Ik ging ook eens langs bij Natuurpunt. En jawel, daar werd ook gesproken over de noodzakelijkheid van bomen kappen.

Natuurpunt heeft het echter over meer structurele oorzaken:

 • 'De bloedingsziekte' bij de kastanjebomen
 • Kappen kan een bos veerkrachtiger of soortenrijker te maken. Het is dus soms wel bevorderlijk voor de diversiteit.
 • Bij het omvormen van commerciële plantages tot natuurlijke bossen is het ook nodig om te kappe
Natuurpunt legt al enkele jaren actief nieuwe bossen aan en beheert bestaande bossen. Dat is ondertussen al zo'n 6300 hectare bos. Straf é? Ze halen duidelijk aan dat kappen misschien wel noodzakelijk kan zijn, maar bomen planten is cruciaal.
Niet vergeten!

En toch vraag ik me af hoe duurzaam kappen werkelijk is? Het wringt.
Het geheime leven van bomen
Guess what… De hele redenering van de noodzaak om bomen te kappen ten gunste van de diversiteit is achterhaald. Jawel, Natuurpunt heeft het mis! Boswachter Peter Wohlleben kwam erachter dat er een heel communicatie- en zorgnetwerk ondergronds plaatsvindt waarin bomen elkaar de ruimte en energie geven om te groeien. Het blote oog kan het niet waarnemen maar het ecosysteem is er. Het energiepeil van grote bomen worden bijgestuurd voor de kleintjes. In een bos staat elke boom in verbinding met elkaar. Exemplaren wegrukken zorgt voor een inbreuk om hun coördinatie en netwerk van zorg.

Zeg nu eerlijk, voor de mens er was, hadden bomen het niet moeilijk om te overleven. Integendeel. Het is pas sinds onze komst dat onze groene vrienden het zwaar te verduren krijgen. Laten we objectief concluderen dat kappen een belachelijke manier is om het wild te temmen.
Bomen planten
Het doet me goed om te zien dat veel initiatieven een verschil willen maken door acties te koppelen aan bomen planten. Infino, gemeente Evergem… Er zijn vast nog tal van voorbeelden. Ze dragen een steentje bij om - hoe bescheiden ook - een betere wereld achter te laten.

Maar euhm, hoeveel bomen moeten we planten om CO2-neutraal te gaan? Ik wil je niet ontmoedigen, maar ik moet het je meedelen: we hebben 4 keer de oppervlakte van de aarde nodig, I'm afraid.

De oplossing is niet enkel nieuwe bomen planten. Want jonge bomen vangen nog geen uitstoot van CO2 op. Volwassen bomen doen dat wel. Wat we vandaag doen, heeft dus pas over een paar decennia een positieve impact.


Het geheime leven van bomen
De oplossing is dus niet enkel bomen planten, nee. Maar ook grondig het CO2-peil omlaag halen. Het heeft geen zin om met z'n allen mooie marketingcampagnes te maken met een schop in de hand, omsingeld door groene babyboompjes.

Haal vooral je uitstoot omlaag. Streef naar een CO2-neutraal leven. Bomen planten zorgt dan voor een positieve impact in plaats van enkel een neutrale aanpak. Dat is het ideaal.

Haal je CO2-uitstoot sterk omlaag door:
 • Geen vliegvakanties te boeken
 • Te fietsen in plaats van elke dag de wagen te nemen
 • Vegetariër te worden of een pak minder vlees te eten
 • Geen trendgevoelige spullen te shoppen
 • Lokale producten te kopen

Wil je toch graag een boom planten? Hoera!
Hoe kan je bomen planten zonder zelf een schop in de grond te steken?
 • Wist je dat er een betaalapp bestaat die per 10 transacties een boom voor je plant? Bonsai is the online place to pay.
 • Ecosia is een zoekmachine (ja, zoals Google) die 80% van zijn winst doneert aan non-profitorganisaties gericht op herbebossing. Kleine kanttekening: verwacht geen spot-on zoekresultaten. Jammer, I know.
Wil je er eentje planten in je tuin? Dan neem je beter enkele regels in acht. ;)

Wat kan jij doen om een verschil te maken in je onderneming? We denken graag met je mee. Brainstormen in het bos?
Nog meer stuff om te lezen

Koffie drinken?
Soja latte, mmmm!
+32 472 23 24 35
elke@straightcontent.be
Evergem / Gent
Share - like - comment
Made on
Tilda