``` gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });
Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Hoe gemakkelijk is het om lokaal te kopen?
De #buylocal vliegt ons om de oren. Terecht ook. We moeten onszelf herinneren aan de economische goudmijnen in eigen land. Slimme lokale ondernemers durven meer dan ooit de stap te wagen om hun professionele droom te verwezenlijken.

En da's maar goed ook, want we willen sneller aan onze producten komen, terwijl we ook duurzaamheid in de weegschaal gooien. Minder spullen kopen is voor de moderne Westerse burger niet altijd een optie, dus pleiten we voor shoppen bij de lokale handelaar.

Waarom precies? Dat doe ik graag uit de doeken voor jou.
Onze Belgische trots
België kent wel enkele toppers als het op ondernemerschap aankomt. Ons fruit is verrukkelijk. Denk maar aan de Jonagold en de Conference peer. Hmmm. Om te watertanden.

We zijn ook apetrots op ons Belgisch bier. Buurlanden zijn stikjaloers op onze bakkers en hun heerlijke broden. Onze chocolade is overheerlijk, al zijn de bonen waarschijnlijk niet lokaal gekweekt. Destrooper, Lotus Speculoos… Ik kan uren doorgaan. We zijn verdomme goed in mondjes voeden.

Expertise van eigen bodem
Ook op technologisch vlak zijn onze ondernemers goed bezig. Wist je dat Showpad een gevestigde internationale waarde is, ook in Silicon Valley?

Als ondernemer is het fijn om een beroep te doen op een dienstverlening dicht bij huis. Neem nu een licentie voor een pakket dat instaat voor timesheets, facturen, CRM... Hoe leuk is het om die tools in je eigen taal te gebruiken? Handig, toch?

Heb je al eens een bug proberen te melden aan een helpdesk in het Engels? Dat duurt lang en vaak is de taalbarrière een ergerlijk punt. "No, my billing address is wrong", "So you want to cancel your subscription?" Zucht.
Is lokaal minder vervuilend voor het milieu?
We hebben een overaanbod aan producten. Geef toe. Loop even langs de rayon van passata (da's tomatensaus voor de keukenleken). Hoeveel soorten hebben we nodig? Is er dan echt zo'n groot verschil? Soms wel.

De ene fabrikant vraagt al eens een centje meer, maar produceert misschien ook een pak duurzamer. Het andere label is misschien het goedkoopste op de markt, maar stoot tonnen CO2, lachgas, fijn stof… uit.

Moet de duurste optie altijd de meest duurzame zijn? Zeker niet. Het gaat vaak enkel om fancy labels. Kijk gewoon al eens naar de chocopasta. Boerinneke of Nutella? Guess what. Ze zijn alle twee vervuilende keuzes. Het merk Boni daarentegen heeft een goedkopere pot zonder palmolie.

Mijn tip

Kijk niet altijd naar de prijs, maar naar de verpakking, de uitstoot, de ingrediënten… Bestaat het product ook met een verpakking in glas (met statiegeld!), zonder bewaarmiddelen? Het proberen waard, niet?

Wat je ook verkiest, het kan geen kwaad om lokaal te kiezen boven geïmporteerd. Zo vermijd je alvast een enorme uitstoot aan transport.
Transport is een bitch
Het Europees Parlement schreef: "Ondanks het feit dat lucht- en scheepvaart ieder minder dan 3,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU uitmaken, zijn ze één van de snelst groeiende oorzaken van CO2-uitstoot die bijdragen aan klimaatverandering. Dit is vooral te danken aan het verkeersrecord, gedreven door een toename van handel en van het aantal passagiers. Deze twee sectoren werden slechts recent meegenomen in de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in de EU en wereldwijd."

Bron: Europees Parlement

Ik zuig het niet uit mijn duim. Producten importeren is gewoonweg waanzin. We willen allemaal mango eten, avocado - guilty as charged - en bananen. Maar daar hangt een behoorlijk kostenkaartje aan. Zolang we deze producten massaal blijven kopen in de winkel, gaan de inkopers als een gek tekeer om zoveel mogelijk stock in te slaan. De telers krijgen gelukkig maar een hongerloontje voor onze gulzigheid. Oef! #sarcasme.
Cijfertjes en nummertjes
Wist je dat transport en logistiek de grootste uitstoot genereren?
25%
Van alle uitstoot komt uit de transport en logistiek in EU, US en Japan
8%
waarvan afkomstig uit vrachttransport
17%
en wegtransport
40%
Gemiddelde lege ruimtes in de actieve vrachtwagens (onbenutte capaciteit)
24/7 winkelen?
OKay kwam in december 2021 in de media met een non-stopwinkel.

"OKay Direct is een self service store waar je 24/7 je boodschappen kan doen. Je leest het goed: deze nieuwe winkelformule is elke dag van de week, dag en nacht toegankelijk met je Xtra en je kan autonoom boodschappen doen dankzij technologische hulpmiddelen. Da's handig!"

Er zijn geen limieten meer aan het gemak dat Belgische consumenten ervaren. Maar hebben we dat wel allemaal nodig. Wil dat niet zeggen dat we minder stilstaan bij wat we echt nodig hebben? Ik vraag me af hoeveel die spontane tripjes naar de 24/7 shop kosten?
Wist je trouwens dat je tot wel 40% van je budget kan besparen wanneer je boodschappenlijstjes maakt en bewust naar de winkel stapt. Boter vergeten? Misschien kan je wel aankloppen bij je buur. En jij geeft hun planten water wanneer ze op vakantie zijn. Why not?
Is het nu gemakkelijk om lokaal te kopen? Jawel en vaak ook duurzamer!
Wat kan jij doen om een verschil te maken in je onderneming? We denken graag met je mee. Brainstormen in het bos?
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda