Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Data is vervuilender dan je zou denken

Ik begin met het goede nieuws: op het einde van deze blog zal je keihard zin hebben om een verschil te maken en zelfs een gevoel van gemoedsrust hebben. Maar eerst moet ik je even door het slechte nieuws loodsen. Zo gaat dat...

Data, as in: jouw gegevens, bestanden, documenten, afbeeldingen... zorgen onrechtstreeks voor een negatief effect op het klimaat. We droppen onze stuff heel graag in de cloud, maar dat heeft zo zijn gevolgen. Ik doe dit even uit de doeken voor jou.
De komst van Cloud software was een zegen
Weet je nog, die torenhoge stapels dossiers en paperassen op je bureau van 10 jaren geleden? (Ja, zo lang ga ik al mee in de bedrijfswereld. #analoognative) Voor zij die nog niet zolang actief zijn op de arbeidsmarkt: no worries, ik neem je mee.

Stel je een tijd voor dat al je to do's op een velletje papier stonden en enkel meesters in plannen en organiseren perfect wisten waar ze dat velletje konden vinden. Op het moment dat je baas aan je kwam vragen: "Zeg eum, heb jij al nieuws over dat contract?", moest je hem afleiden met een vals brandalarm om de nodige tijd te rekken tot je dat ene velletje gevonden had.

Vandaag gaat het er minder dramatisch aan toe. Mailprogramma's zijn uitgerust met functionaliteiten zoals tags, mappen en links naar de Google Drive (of Onenote voor de "softies"* onder ons). Als dummy krijg je het tegenwoordig voor elkaar om in minder dan 1 minuut een antwoord te vinden op de vraag 'Waar zat dat contract nu weer?'

Die search functies zijn heaven, nietwaar? En waar bewaren we die documenten voortaan? In de cloud. We zijn de voorbije jaren als gekken stuff gaan verslepen naar onze cloud. Bevorderlijk voor de productiviteit? Jazeker, maar hoeveel data hebben we écht nodig? Gooien we onze zaken ook weg of is de cloud een kerkhof der vergeten data geworden**?

Hoeveel data hebben we nodig?

Data wordt steeds sneller gegenereerd. Per minuut (!!) worden 4,5 miljoen video's bekeken op YouTube alleen. In 2016 overschreden we een datavorming van 16 zettabytes en in 2025 verwachten we een tienvoud. Dat zijn 160 zettabytes. In 2020 genereerden we elke seconde 1,7 megabytes. Dat is toch indrukwekkend?

Misschien kan je je hoofd niet rond deze hoeveelheid wikkelen. Ik vergelijk het even met alle kennis over het Romeinse rijk, in tekstrollen bewaard. Die bevatten 100 megabytes. (1 byte = de binaire eenheid van informatie, 1 megabyte = 1 miljoen bytes, 1 zettabyte = 1021 bytes). Hoor ik je daar van je stoel vallen?

Ik herhaal even de definitie van duurzaamheid: dit omvat handelingen, gewoontes die je zonder beperking eindeloos kan toepassen. Ik verwacht een negatief antwoord als ik je zou vragen of je de hoeveelheid data die je momenteel dumpt in de cloud 'eeuwig' kan blijven dumpen?

Zit je met vragen zoals?

  • Waar wordt al die clouddata verzameld?
  • Hoe bepalen we welke data aan bepaalde eisen voldoet? Is het tijdelijk, waardevol, cruciaal voor de mensheid? Wie zal het zeggen?
  • En als je er niet bent, hoe gaat je stuff dan gerecycleerd worden?
Datacenters vreten energie
Datacenters verbruikten volgens het IEA (het International Energy Agency) ongeveer 200 TWh (Terawattuur) in 2018, wat ongeveer overeenkomt met 1% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. En aangezien we nog steeds 85% van onze energie opwekken met fossiele brandstoffen, kunnen we dit verbruik niet duurzaam noemen.

We hebben ook niet altijd zicht op hoeveel data er precies in de cloud zit. Schaduwdata omvat de data waar virtueel stof op ligt. Niemand heeft die nodig en ze wordt niet gedeeld. Cijfers over deze data lopen op tot 80% aandeel van de clouddata, afhankelijk van de sector.

Al zin om je data op te ruimen?

Het voordeel van opruimen

David Allen is de meeste ondernemers wel bekend. Hij schreef Getting Things Done, een bijbel voor alle mensen die het meeste willen halen uit elke minuut werk, privéleven en persoonlijke ontwikkeling. Deze auteur haalt meermaals aan hoe zen je bent als alles een plaats heeft, een structuur.

Wanneer je een cyclus van verzamelen, beslissen, organiseren, reflecteren en doen toepast, krijg je rust. En die stappen krijg je naadloos aan elkaar gebreid met je externe hersenen (tools, programma's, notitieblokjes...) Vandaag doen we dat voor een groot deel met cloud software.

Allens gouden regel luidt: 'Ruim geregeld op, anders heeft een structuur weinig zin en kan het niet mee-evolueren met jezelf en je ambities'. Met andere woorden, je cloud opruimen geeft je meer focus en rust. Score!
Plus: een upgrade van je data kost geld. Wat als je kan downgraden, omdat je niet alles nodig hebt in je cloud?

Opgeruimd staat netjes en je steekt het klimaat een handje toe.

Straight Content organiseert op regelmatige basis een neighbourhood clean-up? Zin om ons te vervoegen?
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda