Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Wat geef je (beter) voor Kerst?
In deze tijd van het jaar vullen de straten zich met lichtjes, de geur van dennenbomen verspreidt zich door de huizen en de warmte van gezelligheid vult de lucht. Oh oh, en vergeet de glühwein niet.

Kerst is een periode van samenzijn, genieten van elkaars gezelschap en het uitwisselen van liefdevolle gebaren. Maar hoe kunnen we dit alles doen op een duurzamere manier? We willen geen grijze Kerst. Oh nee. We willen niet inboeten aan sfeer, maar misschien kan het een tikkeltje duurzamer.

Laten we samen ontdekken hoe we een magische kerst kunnen vieren, waarbij we de focus leggen op ervaringen en betekenisvolle giften.
Lichtjes overal. Yes!
Laten we beginnen met de fonkelende lichtjes die onze straten en huizen verlichten tijdens de feestdagen. Ze zijn er om de harten te verwarmen. We wandelen door koude straten, maar worden vrolijk van de lichtjes. Ecologisch, mmm... Misschien niet, maar wel gezellig. Is het duurzamer om de straten donker te houden? Eigenlijk niet. Aldus niet volgens mij. We mogen best genieten.

Kies wel voor energiezuinige LED-verlichting en hergebruik je kerstversieringen van voorgaande jaren. Zo hoef je niet in te boeten aan sfeer. Een duurzame kerst begint met kleine, bewuste keuzes die onze planeet minder belasten. Je maakt per slot van rekening herinneringen met het gezin en daar prikkel je beter alle zintuigen mee, dus ook de ogen.
Xmas cadeautjes
Worden we niet allemaal graag in de watten gelegd? Ja, hé?
Ik ook, hoor. Maar ik wil mijn cadeautjes ook graag met een zekere trots gebruiken.
Ook bij het geven van cadeautjes sta ik stil bij de ontvanger alsook de planeet.

Nee nee, ik geef geen geitenwollensokken. Ik geef beleving.


Geschenken die de wereld niet belasten

Cadeautjes zijn onlosmakelijk verbonden met Kerstmis, maar in plaats van traditionele geschenken van materiaal, kunnen we de focus verleggen naar ervaringen en diensten. Overweeg bijvoorbeeld om gratis te babysitten voor een vriend of familielid, zodat ze een avondje ongestoord uit kunnen gaan. Of bied aan om de plantjes water te geven voor die buurman die met vakantie is.
Een overvloed aan ervaringen
Een duurzame kerst kan ook worden gevierd met ervaringen die lang bijblijven. Nodig vrienden uit voor een gezellige avond van wine tasting of organiseer een koffieproeverij met diverse fairtrade koffiebonen. Dit niet alleen een uniek geschenk, maar het creëert ook mooie herinneringen die langer meegaan dan materiële zaken.

Creatieve, zelfgemaakte giften
Laat je creativiteit de vrije loop en maak zelfgemaakte cadeautjes. Dit kunnen handgemaakte kaarsen zijn, zelfgebakken koekjes of een mooi ingelijste foto. Niet alleen zijn deze geschenken persoonlijk, maar ze verminderen ook de noodzaak van massaproductie. Psst, de juf van je kinderen kunnen deze geschenken ook waarderen.
Waarom niet iets teruggeven als het binnen je mogelijkheden ligt? Kies jaarlijks een goed doel dat je wilt ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals De Warmste Week. Elke bijdrage telt, en het schenkt niet alleen steun aan anderen, maar geeft jou ook een gevoel van voldoening en betrokkenheid. Het is een kleine moeite met een grote impact.

Kerstmis: waar gaat het uiteindelijk over?

Uiteindelijk draait een Kerst om het koesteren van de momenten die we delen met onze dierbaren. Zet je telefoon opzij, speel gezelschapsspellen (nog een cadeautip), deel verhalen en geniet van het gezelschap van vrienden en familie. Het zijn de intieme momenten die de feestdagen echt bijzonder maken.

In plaats van overmatig te consumeren, laten we dit jaar kiezen voor een duurzame kerst vol warmte, licht en betekenisvolle connecties. Het zijn de kleine gebaren en ervaringen die het verschil maken, waardoor de feestdagen niet alleen memorabel zijn voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen.
Wil je ook je bedrijf in een positief daglicht zetten? Of wil je nadenken over een duurzamer verhaal voor je bedrijf?
Nog meer stuff om te lezen

  Koffie drinken?
  Soja latte, mmmm!
  +32 472 23 24 35
  elke@straightcontent.be
  Evergem / Gent
  Share - like - comment
  Made on
  Tilda