Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Freelancers met grenzen zijn duurzamer
Handvaten voor freelancers en tips voor zij die beroep willen doen op hun expertise
Als freelancer is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de constante stroom van communicatie die gepaard gaat met moderne technologieën zoals Teams en andere chatfuncties. Ping! Wacht even. Ik weet het... Je krijgt een berichtje via Teams of Slack, maar lees toch maar eerst even deze blog.

Hoewel deze hulpmiddelen nuttig zijn om verbonden te blijven met klanten en collega's, kunnen ze ook leiden tot afleiding en een gebrek aan focus. Het is gebruikelijk voor freelancers om te voelen dat ze altijd "aan" moeten staan en beschikbaar moeten zijn. Herkenbaar? Misschien niet alleen voor freelancers. Hmm... Maar dit patroon kan leiden tot vermoeidheid, burn-out en verminderde productiviteit. En wat is daar nu duurzaam aan?
Grenzen stellen is cruciaal
Het is belangrijk voor freelancers om te leren hoe ze zich kunnen ontkoppelen van tools om hun werkprestaties en levenskwaliteit te verbeteren. Klinkt diep, hé, maar het is zo. De drang naar continue connectiviteit kan je aanleren alsook afleren.

Door duidelijke grenzen te stellen voor communicatie, gebruik te maken van statusupdates en pauzes, en meldingen uit te schakelen, kan de concentratie en productiviteit verbeteren. Kortom, je krijgt meer gedaan in minder tijd.

Dat is niet alleen duurzaam voor de freelancer in kwestie, maar ook voor het bedrijf waar de consultant actief is. Zo blijft de samenwerking vlot verlopen. Uitgebrande mensen zijn niet productief!

Maar wacht eens... Horen freelancers niet flexibel en wendbaar te zijn?

Freelancers zijn van nature duizendpoten. Of spreek ik hier enkel voor mezelf? Corrigeer me gerust...
Ons werk gaat gepaard met veel afleiding, te veel taken tegelijkertijd uitvoeren, constante verbinding zoeken en altijd beschikbaar zijn.

Is wendbaar zijn hetzelfde als multitasken? Nee. Je bent enkel wendbaar als je ook gefocust kan werken. Discipline en wendbaar zijn gaat samen. Stress en flexibel zijn, niet. Het is een recept voor een burn-out.

Te veel willen doen op korte tijd heeft invloed op de kwaliteit van skills. Het remt de creativiteit af en het brengt een gezonde en productieve werk-privébalans in gevaar.

Er zijn natuurlijk bedrijven of opdrachtgevers die je overspoelen met taken, to do's en meetings.
'Zullen we elk half uur even inchecken?'
'Misschien moeten we een meeting hebben over de meetings?'
'Zeg, ik ping je even via Teams om te zeggen dat ik je een mailtje heb gestuurd met je volgende schrijfopdracht.'

Euhm....
If you give peanuts you get monkey's
3 tips voor een vlot freelance bestaan
  1. Deconnectie: het is belangrijk om te begrijpen dat je niet altijd beschikbaar hoeft te zijn voor communicatie met klanten en collega's. Stel duidelijke grenzen in en communiceer deze naar uw klanten en collega's. "Het past vandaag niet." Oefen gerust voor de spiegel mocht je problemen hebben met het woordje "nee".
  2. Focus: vermijd afleiding door bijvoorbeeld regelmatig chatplatforms te controleren. News flash: er gaat altijd een berichtje ongelezen staan. It can wait! Continu inchecken zal je focus en productiviteit verminderen.
  3. Multitasken bestaat niet: probeer niet te veel taken tegelijkertijd uit te voeren. Dit zal de concentratie verminderen en de werkresultaten beïnvloeden. Focus op één taak tegelijkertijd en werk deze af voordat je verder gaat met de volgende taak.

Deconnectie voor freelancers, toch wel
Deconnectie is belangrijk voor freelancers om productiever te zijn en een betere balans tussen werk en privéleven te bereiken.

Zal ik je nog iets vertellen?
Voor werknemers is het zelfs wettelijk verplicht.

Het recht op deconnectie betekent dat werkgevers niet kunnen eisen van hun werknemers dat zij buiten de werkuren antwoorden op e-mails, WhatsApp-berichten, sms'jes of zakelijke telefoontjes, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
Het gaat er dus om dat de werkgever een kader vastlegt voor de praktische toepassing van dit recht op deconnectie.
De Belgische wet nodigt de werkgever ook uit om opleidingen en sensibilisatieacties voor werknemers en managers te organiseren om hen bewust te maken van het belang van deconnectie en de risico's van verhoogde connectiviteit.


Het recht op deconnectie is sinds januari 2023 een feit. Dus waarom zouden we dit als freelancers niet opeisen?

Who's with me?
Zijn we allemaal mee? Zie jij het al wat meer zitten? Denk gerust aan ons, mocht je je plannen ook willen delen met je wereld.

Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda