Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Gendergelijkheid: wat zou dit écht betekenen voor de wereld?
Wij vrouwen, we komen van ver. Zo zitten we niet meer massaal aan de haard en weet het merendeel van ons begot niet hoe je sokken breit. En toch... We zijn er nog niet helemaal. Gendergelijkheid is er nog niet.


Jaja... Ik hoor je wel zuchten. Lap, alweer zo'n feministe die negativisme wil verspreiden. Maar nee. Dat ben ik dus niet. Ik ben een positivist in hart en nieren en wil net aan de hand van deze blog aantonen hoe schoooooon de wereld wel kan zijn, als er helemaal geen onderscheid meer is tussen mannen, vrouwen en genderneutralen.
Echte verhalen
Enkele jaren geleden kreeg ik een uitnodiging voor een netwerkontbijt voor lokale ondernemers. Ik besloot er heen te gaan om kennis te maken met de ondernemingen in mijn gemeente.

Terwijl ik stond aan te schuiven om me aan te melden en mijn badge in ontvangst te nemen, gingen 3 mannen in maatpak me voor. "Hallo meneer de huppeldepup, hier is uw badge, neem maar plaats." Toen ik aan de beurt was, zei de dame: "Je mag meneer volgen, hoor. Je bent waarschijnlijk de assistente.
"Say what now??

Het gebeurt nog. Jawel. Een jonge vrouw achter een rij maatpakken wordt bevooroordeeld. Ze krijgt een stempel, als hulpje. Waar zijn we mee bezig? Het spreekt voor zich dat ik me nooit meer heb aangesloten bij die vereniging.

Uit mijn leven gegrepen...

Als de school of crèche belt, om een dringende melding te doen over het kind, bellen ze 90% van de tijd eerst naar de mama. Waarom is dat? Bij ons maakt papa evenveel tijd vrij voor de kinderen als mama.

Nog eentje om af te sluiten:

We besloten een polyvalente ruimte te verbouwen tot een grotere bureauruimte voor mezelf én MIJN vennootschap. Ik had meer materiaal nodig en schrijven lukt nu eenmaal beter op plaatsen waar ik me op m'n gemak voel.

De zoektocht naar aannemers verliep moeizaam. Je zou ervan versteld staan hoeveel vakmannen er enkel met mijn man wilden praten. Of tijdens het beslissingsproces naar mijn man stapten om een keuze te maken tussen twee oplossingen. Hallo!!! 't Is mijn bureau én mijn geld!
Aanzien vs. fysiek
Maar Elke, vrouwen en mannen zijn anders gewired. Ja, da's waar. We zijn biologisch verschillend. Daar is helemaal niets mis mee. Vrouwen zitten ook niet te wachten om per se dezelfde activiteiten te doen als mannen, vermoed ik. Allé, ik toch niet.

Ik kan niet zoveel heffen als mijn man, maar ik kan wél kindjes op de wereld zetten. Ik heb niet zo'n ontwikkelde bovenarmen, maar ik wil wél evenveel inspraak in de beslissingen die we nemen in ons gezin.

Het gaat over de gelijkheid in aanzien en respect, niet in fysiek. Wat niet wil zeggen dat vrouwen perfecte gewichtheffers zijn, noch mannen uitstekende ballerino's.
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
Ik viel letterlijk van mijn stoel toen ik zag wanneer het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen werd opgericht. Raad eens... Toe. 1990? Vroeger?

Nope.. 2002! Echt waar.

Het instituut kreeg de bevoegdheden van de Directie van de gelijke kansen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Op 1 juni 2003 werd het personeel van deze Directie naar het Instituut overgeheveld. De bevoegdheid voor gelijke kansen bestaat dus al langer dan 2002, maar de verantwoordelijkheid werd gewoon tussen de soep en de patatten genomen.

"Onze missie? Een onafhankelijke federale overheidsinstelling zijn die instaat voor het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op basis van geslacht."
Hoe streeft dit instituut naar gendergelijkheid?
Door het ontwikkelen en in praktijk brengen van een aangepast wettelijk kader en geschikte structuren, strategieën, instrumenten en acties. Het Instituut streeft naar het verankeren van de gelijkheid van vrouwen en mannen als een vanzelfsprekendheid in de samenleving en dit zowel in de mentaliteit als in het handelen.

Een bedenking: 'Vanzelfsprekendheid', prachtige woordkeuze. Zijn we daar al, volgens jou? Nemen we een vrouwelijke CEO als vanzelfsprekend? Associeer je een schoonheidsspecialiste met een mannelijke rol? Of zitten we nog (veel te) diep verankerd in onze vooroordelen?
Hoe herken je je eigen gendergebonden vooroordelen?
Als storyteller vertel ik graag verhaaltjes. Ah ja. Da's mijn core business. Laten we een test doen om je genderneutraliteit te meten.

Er was eens…
een piloot met een heel druk schema. Elke morgen stond deze piloot op om 5 uur en draaide shifts van maar liefst 10 uur. Behoorlijk heftig. Je kan je wel inbeelden hoe uitgeput de piloot in het hotel arriveerde. Maar wacht… In de lobby zat een bevriend koppel. Hun weerzien was hartelijk. "Kom, drink iets met ons mee." De drankjes vloeiden tot de volgende ochtend.

De piloot vloekte bij het afgaan van de alarmklok. De kater zou de hele dag voor koppijn zorgen. Aan het ontbijt botste de piloot tegen een ouder met een kind.
"Excuses!"
"Geen erg…"
De vlucht naar België verliep goed, rustig. Gelukkig maar, want een piloot zonder 100% focus kan veel schade berokkenen.

Einde.

Goed opgelet? Hier komt ie...

Mijn vraag aan jou:

  • Is de piloot een man of een vrouw?
  • Is het koppel man en vrouw, vrouw en vrouw, man en man?
  • Is de ouder met kind een vrouw met een meisje, een vrouw met een jongen, een man met een jongen of man met meisje

Ik zou nog verder kunnen gaan. Welke huidskleur hadden de personages?
Schrik je een beetje van jouw invulling van de personages?
Da's meer dan normaal. En dat maakt je nog geen slecht mens. We doen het allemaal. Hoe komt dat? Lees het artikel over witte suprematie. Daarin vertel ik je alles over de patronen die onze hersenen nodig hebben om een logica te vormen tussen wat we zien en wat we verwerken.


Als we het allemaal doen, waarom moeten we ons nog aanpassen?
Er is een verschil tussen onschuldige vooroordelen en kwetsende vooroordelen. Wanneer het de kansen van een doelgroep limiteert, zitten we met een probleem. Talent is genderneutraal en toch hebben we de neiging om vakgebieden aan een gender te koppelen. Da's eigenlijk niet oké.

Toevallig het boek gelezen "Lessen in Chemie" van Bonnie Garmus?

Het gaat over een vrouw in de jaren 50. Een opmerkelijk slimme vrouw met de nodige diploma's en intelligentie om wetenschapper te worden. Lees het boek om in haar schoenen te wandelen. De weg die zij aflegt om haar carrière vorm te geven is volgens mij zeer representatief voor wat onze voorouders voorgeschoteld kregen.

Hadden onze voorouders de moeite niet gedaan om bh's te verbranden en de straat op te komen voor onze rechten, dan had "Lessen in Chemie" een hedendaags verhaal kunnen zijn. Met andere woorden, bij onrecht of ongelijkheid horen we onze stem te gebruiken. Met respect en empathie. Laat van je horen wanneer je het gevoel hebt dat iemand op basis van gender of origine beslissingen neemt.

Hoe het ook draait of keert: discriminatie is de grootste hindernis om als mensheid te groeien. Dat is wat ik vind althans.
Wanneer is een onderscheid maken net wél nuttig?
Het is bewezen dat mannen en vrouwen anders reageren op medicijnen. Zo doen wetenschappers onderzoek naar medicijnen voor hartfalen.

In meer dan de helft van deze onderzoeken blijken ze niet te bestuderen of de medicijnen bij mannen en vrouwen hetzelfde werken. Da's behoorlijk belangrijk om weten, niet?


"I believe in equality for everyone, except reporters and photographers."
Mahatma Gandhi
En de toiletten dan?
Herinner je je nog het hele debacle over de openbare toiletten tijdens de Gentse Feesten in 2018, geloof ik? Mannen konden in dat jaar gratis gebruikmaken van urinoirs. En vrouwen, jah… geen idee. De hele organisatie stond met een mond vol tanden toen vrouwen op de proppen kwamen met een plastuit. Geen idee of dit veel heeft uitgemaakt. Het slaat ook gewoon nergens op dat er aan het comfort van mannen wordt gedacht, zonder de vrouw in acht te nemen.

Met een vrouwenurinoir is ontwerpster Ellen Lejeune op de Gentse Feesten een sanitaire revolutie gestart. Deze onderneemster nam de koe bij de hoorns. Vrouwen willen niet rechtstaand plassen. Dus ja, in dit geval maak ik ook graag nog een onderscheid tussen mannen en vrouwen. Bedankt, Ellen Lejeune!
Genderneutraliteit op de kaart: handige tools
Inclusiviteit staat vandaag bij veel bedrijven op de agenda. Meer nog, ondernemers en medewerkers kunnen opleidingen volgen om meer genderneutraal in de markt te staan.


In het onderwijs vormen we onze kinderen. Het is daarom ook belangrijk om de jongsten genderneutraliteit met de paplepel mee te geven.

Sensoa leert onderwijzers hierop terrein te winnen.
Wil je op de hoogte blijven van initiatieven voor een duurzamer morgen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda