Gebouwen volledig ingepalmd door groene takken en varianten van flora. Het is een rustgevend beeld. Niet? Ikzelf hunker naar een streepje groen in mijn omgeving. Maar niet iedereen denkt er zo over. Waarom is dat?
Waarom zou je kiezen voor een grijs, industrieel blok beton als je in een groene oase kan vertoeven? Singapore wil groene, bedrijvige sites als evidentie beschouwen. Dit land zet zich massaal in om bedrijfsterreinen en gebouwen te vergroenen. Ik ben alvast heel benieuwd naar hun realisaties en het effect ervan op de mensen in de omgeving.
Wat zijn green buildings precies?
Green buildings zijn duurzame gebouwen die het energie-, afval- en waterverbruik minimaliseren. Zij vormen een belangrijk onderdeel van duurzame stedelijke ontwikkeling die de klimaatverandering wil tegengaan. Van grote bedrijven tot scholen, het gaat dus om groene gebouwen die de weg vrijmaken voor meer verantwoorde stadsplanning.
Green buildings zijn een zeer effectieve en efficiënte manier voor grootsteden én megasteden (meer dan 10 miljoen inwoners) om hun CO2-uitstoot te reduceren. En geef toe, het lokt ook nog eens flink wat toerisme en jong talent, dat een ecologische werkplek wil strikken.
Singapore wil frontrunner zijn
In 2005 lanceerde de Building and Construction Authority (BCA) van Singapore het 'BCA Green Mark'-programma, een drieledig beoordelingssysteem om de impact van een gebouw op het milieu te beoordelen.
Deze erkenning van duurzaamheidsprestaties is een cruciale stap naar het verlenen van kennis rond de duurzaamheid van projectontwikkeling inzake groene gebouwen. Het doel van Singapore is dat tegen 2030 80% van alle gebouwen voldoet aan de normen van Green Mark, tegenover ongeveer 25% nu. Ik krijg bijna zin om te verhuizen.
Groene gebouwen dichter bij huis
Het Europese distributiecentrum van sportschoenenfabrikant Nike in Laakdal is anders ook niet slecht bezig. Dit gebouw werkt volledig op hernieuwbare energie afkomstig van zonnepanelen, windturbines en geothermie. Een gevelsysteem, LivePanel genaamd, laat toe om een geselecteerd plantenassortiment op te hangen. Er hangen meer dan 100.000 planten op 2.000 m2.
De plantenwand is opgebouwd uit het modulaire LivePanel-systeem van Mobilane, leverancier van innovatieve groensystemen. De groene wand is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar. Bron: Mobilane
Groene gebouwen zijn dus geen ver-van-mijn-bed-show.
Vinden we groene gebouwen belangrijk?
Hoe heb jij je werkgever gekozen? Je had waarschijnlijk een lijstje met criteria. Correcte verloning, toffe collega's, goede bereikbaarheid en dito jobinhoud… Ze wegen door op het verlanglijstje, natuurlijk.
Maar stond de locatie, het gebouw, ook op jouw lijst? Ik durf te wedden dat niemand echt stilstaat bij deze variabele. Heb je de kantine gezien, toen je het arbeidscontract tekende? Wanneer je tekent, leg je jezelf wel toe op een aanwezigheid in dat gebouw voor gemiddeld 32 uren per week - pre- en post-covid uiteraard. Rekeninghoudend dat we een dag per week thuiswerken, spenderen we 3 à 4 werkdagen in dat kantoor. Zouden we ons dan geen vragen stellen bij de gezondheid van dat gebouw en de impact op het klimaat?
van het totale energieverbruik in de EU wordt gebruikt door de bouwsector.
36%
van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU komt van gebouwen.
Wat zijn de voordelen van Green Buildings?
De negatieve impact op het klimaat ligt een pak lager, gezien de hele constructie in het teken staat van energie-, water- en afvalefficiëntie.
Medewerkers hebben een trots gevoel om er elke dag in te werken.
Zo'n groen bedrijf enthousiasmeert de juiste talenten om zich aan te melden voor een job.
De gezondheid van het team is beter. Minder CO2, minder fijn stof, minder airco… het is bevorderlijk voor de fysieke toestand van mensen. Zo zijn er ook minder zieken of medewerkers die thuisblijven wegens burn-out of werkverlet.
De biodiversiteit in de omgeving is een belangrijke pijler om het klimaatprobleem aan te pakken. Leven in harmonie met de natuur is dus niet alleen goed voor mens, maar ook voor dier én de planeet.
Een onverwachte meevaller
Het blijkt dat diefstal zich in mindere mate voordoet in groene gebouwen. Vogels en andere dieren zijn als natuurlijke wakers wanneer er geen permanentie is in een gebouw. Hoe tof is dat?
Ik ben vooral benieuwd hoe onze werkomgeving er gaat uitzien in 2030 of 2050. Gaan we unaniem voor het grijze blok of de groene oase?
Benieuwd naar meer duurzame artikels? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.