Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Geloofwaardige groene energie

Het ziet er vandaag groener uit dan gisteren. Elke dag ontpoppen windmolenparken zich en worden er zonnepanelen bij de vleet geplaatst op daken van bewuste en berekende eigenaars. Dat is goed nieuws, want deze duurzame manier van energiecaptatie en -productie zorgt ervoor dat we de fossiele brandstoffen de wereld uit krijgen.

12% van alle uitstoot* is afkomstig van energiegebruik in gebouwen (verlichting, airconditioning...) Dat cijfer moet omlaag als we de opwarming willen tegengaan. Windmolen per windmolen, zonnepaneel per zonnepaneel. Maar zijn alle initiatieven wel even groen?

Groengesjoemel: certificaten uit het buitenland
Gebruik jij nog grijze stroom? Je bent het misschien niet 100% zeker? Wel, dat kan je dus checken op je energiefactuur. Sommige pioniers onder ons, zonder de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen, kiezen al bewust voor een groene variant van stroom bij de verdeler. Bij je aansluiting kan je een checkbox aanvinken 'groene energie'. Ziet er alvast belovend uit.
Veel energieleveranciers beloven groene stroom aan deze klanten. Goed, denken wij dan. Zo dragen we toch ons steentje bij. Jammer genoeg komen we als consument in sommige gevallen bedrogen uit.

Je hebt wel degelijk het recht om na te gaan of je leverancier groene stroom uit eigen land levert of niet. En als dat niet zo is, vrees ik dat de stroom 'groen gemaakt' is. Greenwashing, heet zoiets.

Groene schijn

RECS, Renewable Energy Certificate System, is sterk aanwezig in Europa. Dit is een initiatief om certificaten op te kopen. Voor elke gepresteerde duurzame energie in megawattuur wordt één groen certificaat opgeleverd. Je voelt me al komen, hé? Het kan dus evengoed zijn dat onze leveranciers deze certificaten opkopen uit het buitenland en ons alsnog grijze stroom aanleveren. Er zit helemaal geen controle op de effectieve prestatie van de eigenaar van de desbetreffende groene certificaten.
Bron:
Ecologisch wezen, Timothy Morton (VS)

Marokko, groene energiemeester

In Marokko ligt het grootste park met zonnepanelen, al gezien? Indrukwekkend. Deze zonnecentrale, midden in de woestijn, maakt gebruik van meer dan 530.000 spiegels die het zonlicht weerkaatsen op een centrale buis waarin een speciale vloeistof zit. De zonnestralen verwarmen de vloeistof tot 393 graden Celsius, die op zijn beurt water omzet in stoom. Die stoom drijft vervolgens verschillende turbines aan die energie opwekken. De beelden zijn adembenemend.

De Marokkanen hebben de ambitie om de hele wereld te voorzien van groene stroom. Het is dus perfect mogelijk dat onze collega's in Noord-Afrika instaan voor de groene stroomproductie, terwijl wij hun groene papiertjes opkopen om dan een papieren tijger te verkopen via MVO-marketingcampagnes. Onze eigen energieproducenten kunnen ons nog perfect grijze stroom leveren, zonder dat wij dit weten.

Cijfertjes en nummertjes
85%
Fossiele brandstoffen
7%
Waterkracht
4%
Kernenergie
4%
zon, wind en golven

Groene brigade

Het is vooral belangrijk dat we vandaag als collectief van ons laten horen.
Wat willen we?
Groene stroom!
Wanneer willen we dat?
Nu!

Nja, misschien niet zo fanatiek dan. Belangrijk om weten is dat we als consument een cruciaal onderdeel vormen tijdens het nemen van beslissingen in eender welk bedrijf.


Grijze muizen
Ondernemingen schakelen over van een directiecomité met grijze muizen en een uitgesproken inside-out insteek naar een open kanaal met social media, hashtags en groepen mensen die een brand volledig kunnen afmaken, als het geen gehoor geeft aan de verlangens van de eindklant. Elke consument met een vlotte pen, pakkend beeldmateriaal en een hoop volgers kan vandaag een groene stormloop opwekken. Dat gebeurt nu vooral wanneer we onrecht zien en duurzame alternatieven opeisen.


Het is een nobele daad om als consument vandaag klimaatbewust te zijn. Koop spullen waar je trots om bent, zoals een Tony's Chocolonely's chocoladereep. Koop spullen geproduceerd door bedrijven met een langetermijnvisie, waarin profit-people-planet mooi in balans zijn. Elk van ons kan dat opeisen. Wij zijn de groene brigade.Wil je op de hoogte blijven van initiatieven voor een duurzamer morgen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog meer stuff om te lezen

  Koffie drinken?
  Soja latte, mmmm!
  +32 472 23 24 35
  elke@straightcontent.be
  Evergem / Gent
  Share - like - comment
  Made on
  Tilda