Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Maakt het eigenlijk uit of we recycleren?

De maatregelen van gemeenten om te recycleren brengen soms wat negatieve reacties met zich mee. "Schande, wat moet ik nu met de vuile luiers van mijn kinderen?" "En grote gezinnen dan?" "Waarom bemoeit de gemeente zich met mijn afval?" Ik zag ze allemaal passeren op social media. Tijd om even in te zoomen op de essentie van recyclen en er de eigen voordelen over te melden. Want die zijn er.
Waarom recycleren?
We leven in een wegwerpcultuur. Jawel, geef maar toe. Zodra die nieuwe Iphone of Samsung Galaxy er is, bedenk je al plannen om je oude toestel te vervangen. We maken, verkopen, gebruiken en gooien schaamteloos weg. Maar dit patroon kent een doodlopend einde.

In een circulaire economie, daarentegen, hangt men de laatste schakel terug aan de eerste. Met andere woorden, uit ons afval kunnen we weer perfect grondstoffen halen voor een nieuwe productiecyclus. Ikea is al bewust bezig rond deze tendens. Oude meubelen kan je in bepaalde Ikea-winkels terugbrengen. Ze worden tweedehands verkocht of ontleed en hergebruikt in een volgende Billy boekenkast.

Grondstoffen zijn uitputtelijk

Denk je dat grondstoffen eindeloos uit de grond komen? Nope. Er zit wel degelijk een reikwijdte op. Onderzoek vertelt ons dat we geen zilver meer kunnen ontginnen na 2029, geen goud meer na 2030, geen fosfor na 2088 en geen aluminium na 2092*. Reden te meer om deze stoffen terug in roulement te brengen. We zijn allemaal gek op onze spullen, dus help jezelf door ook in de toekomst productie van spullen te garanderen.

De meningen over de uitputting van grondstoffen zijn verdeeld. Ik sprak onlangs met een expert in circulaire economie, de CEO van Indaver, en hij betwijfelt sterk of deze bevindingen kloppen. Met zijn achtergrond als bio-ingenieur heeft hij geen zekerheid rond deze kwestie. Mijn vraag is dan: willen we het erop wagen of niet? Misschien nemen we liever het zekere voor het onzekere. Allé, dat zou ik dan denken. Wat hebben we te verliezen? Nu schakelen biedt ons in grote lijnen dezelfde luxe als eindgebruikers. Niets doen zou wel eens een somber resultaat kunnen opleveren.
Bron:
De Verborden Impact, Babette Porcelijn

Kan jij alleen een verschil maken?

Jazeker. Dat kan zelfs vanuit verschillende rollen. Als moeder, vader, ondernemer, collega, buurman of -vrouw… Vanuit elke tak kan je een groots verschil maken. Hieronder alvast wat inspiratie.
Grondstoffen met uitputting bedreigd
2029
Zilver
2030
Goud
2088
Fosfor
2092
Aluminium

Circulaire economie voor bedrijven

Elke ondernemer hoort vandaag zijn financiële waarden in de gaten te houden, alsook de sociale impact. Wil een bedrijf in de toekomst overleven en enthousiaste werkkrachten lokken, dan zal het moeten inzetten op meer duurzame acties. In het teken van circulaire economie zijn er tal van mogelijkheden.
Biogassen
Wist je dat we perfect energie kunnen opwekken uit afval? Biogassen kunnen gemaakt worden uit, jawel, onze eigen vuilnishoop. Er bestaat vandaag al een groen alternatief op aardgas. Want onze afvalresten zijn ideale opwekkers van energie in de vorm van biogas. Grote ondernemingen langs de haven van Antwerpen, bijvoorbeeld, zetten er massaal op in om deze ecogassen te benutten.

Connecteren met omliggende bedrijven


Het is ook perfect mogelijk dat bedrijven een circulaire hub vormen en afvalstoffen, bv. waterstof, uitwisselen met een bijproduct waar de ander toch niets aan heeft. Deze vorm van handel drijven smeedt banden en creëert opportuniteit om ook financieel te winnen.


Recycleren voor consumenten

Sorteren is leuk
Ik herinner me nog goed toen mijn kinderen me vroegen waarom ik zoveel bakjes heb om afval weg te gooien. Peppa Pig hielp me een handje bij de uitleg. Er bestaat een aflevering waarin de cartoon uitlegt wat het nut is van recycleren en ook hoe je dat doet. Niet dat mijn kinderen even enthousiast waren als Peppa Pig. De onverschilligheid droop van hun gezichtjes af, om eerlijk te zijn, maar toch. De boodschap is een evidentie. Aha, je hoort niet alles in één trommel te gooien! Again... Ikea heeft zeer voordelige oplossingen om je afval snel en overzichtelijk te sorteren. Het wordt zelfs leuk, eens je die bakjes in en uit je kast kan rollen.

De een zijn dood…

Vinted, tweedehands.be, marketplace van Facebook… Het is duidelijk. We hebben begrepen dat niet alles spiksplinternieuw hoeft te zijn. Kleren, speelgoed, meubelen en elektronica worden meer en meer doorgegeven van eigenaar op eigenaar. Logisch ook, want we danken te snel spullen af. Die teddybeer zonder ogen wordt nog graag geknuffeld. Schenk hem desnoods weg aan een goed doel, maar prop hem niet in de vuilniszak bij het restafval.

Ik heb trouwens nog een paar Converse All Star Limited Edition sneakers te geef, maatje 39 (toen ik dacht dat ik maatje 39 had, maar eigenlijk maat 41 nodig heb). Drie keer gedragen. Interesse iemand?

De overheid aan het stuur

Ik maak mezelf niet populair als ik zeg: 'De overheid doet te weinig'. We zijn nog zo afhankelijk van fossiele brandstoffen, omdat de economie keihard onder bescherming staat van de overheid. Deels gelukkig maar, want we hebben de economie nodig om onze centen te verdienen en spullen te kopen. Maar hoe gaan we dit uitleggen aan onze kinderen? De schepen moeten blijven varen van Singapore naar Gent, want daar ligt speelgoed op dat we absoluut willen. We kunnen dit toch niet van dag 1 op dag 2 veranderen?

Klopt, dat gaat niet. Maar de overheid was al sinds 1950 op de hoogte… Mag ik misschien zeggen dat ik meer had verwacht?

Gemeente Evergem helpt de consument
Het is een indrukwekkende beslissing wanneer een gemeente regels oplegt voor het sorteren van afval. In Evergem bijvoorbeeld komt de ophaaldienst slechts 2 keer per maand restafval ophalen. En (!), je mag slechts 3 zakken restafval hebben per ophaling. Duwwweeeeen!

Eerlijk gezegd, wij hebben een gezin van 4 en halen deze quota met glans. Je moet alleen sorteren, een grote GFT-container bestellen en je PMD-flessen en brikverpakkingen zo goed mogelijk uitdunnen om aan 1 zak te komen.

Tip: in elke gemeente zijn andere vereisten voor PMD vs. restafval van toepassing. Print een overzicht en plak het boven je vuilnisbakken. Dan weten bezoekers ineens ook waar alles hoort.

Kortom, wat kan je nu al doen?


  1. Goed recycleren, organiseer je recycling hoekje.
  2. Tweedehandsspullen een kans geven (in de twee richtingen).
  3. Je bedrijfsomgeving enthousiasmeren om circulair te handelen.
Want het maakt wel degelijk uit of we recycleren.


Wist je dat Straight Content op regelmatige basis een neighbourhood clean-up organiseert? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.
Nog meer stuff om te lezen

    Een praten of koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda