Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Zero Waste: een gezellig leven zonder plastic

Mijn leven kreeg een nieuwe wending toen ik het boek las van Jessie en Nicky Kroon: Het Zero Waste Project, een leven met minder plastic. Bij elke bladzijde had ik zoiets van 'ja, da's waar' en 'verdomme, zo simpel kan het zijn'. Het boek legt heel concreet uit wat jij als enkeling kan doen om een enorme impact op het klimaat in positieve zin te beïnvloeden.

Geitenwollensokken stuff? Nope… Het gaat om een upgrade van je leven én een duwtje in de rug voor Moeder Natuur. Psst... en je spaart er zelfs een hoop centen en tijd mee uit!
Het Zero Waste Project, een leven met minder plastic?
Uiteraard nodig ik je uit om het boek van begin tot einde te lezen. Maar stel, je bent geen veellezer of je hebt helemaal geen tijd, dan geef ik hier kort een samenvatting.

Jessie en Nicky Kroon, zusjes uit Nederland, beslisten een experiment aan te gaan: 30 dagen zonder plastic. De ene zus woonde in Parijs en de andere in Nederland, toen het experiment jaren geleden van start ging. Via digitale kanalen bleven ze op de hoogte van elkanders struggles en overwinningen om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.
Hoe dan, hoor ik je vragen?

Hoe bereid je zo'n challenge concreet voor? Zijn er momenten wanneer je denkt 'waarvoor doe ik het eigenlijk?' De meisjes geven je tips en zijn niet te verlegen om hun kleine setbacks te delen. Na die 30 dagen hadden ze de smaak te pakken. Opgeven kwam niet eens op de agenda. Hun eetgewoontes werden gezonder, ze haalden meer voldoening uit hun leven en hun energiepeil steeg. "Het is verslavend en vooral leuk om heel bewust te winkelen", laten de zusjes ons weten.

Zero Waste: van de keuken tot de badkamer

De lifestyle om zonder plastic te leven, heeft véél meer impact dan je zou denken. Van transport tot de badkamerroutines, van de keuken tot je shopgewoontes.
In de keuken
De leukste transformatie zie je in de keuken. Het wordt zo gezellig wanneer je alle plastic potjes vervangt door glazen bokalen en weckpotten. Alles ziet er zo huiselijk uit.

De ijskast heeft er nog nooit zo proper bijgestaan én door de transparantie in stockage weet je perfect wat je in huis hebt. Er belandt niets meer in de vuilnisbak. Een zero waste leven staat logischerwijs haaks op voedselverspilling. Om deze lifestyle te volgen, hoor je bepaalde voorbereidingen te doen.

Een boodschappenlijstje is een must. Zet je bijvoorbeeld een komkommer op je lijstje, nja, dan hoor je hem 100% te gebruiken. Je kan 20% tussen je boterham leggen, 40% gebruiken voor een slaatje en de andere 40% gebruiken voor een tzatzikidip bij het aperitief. Het vraagt een beetje denkwerk op wekelijkse basis.

Boodschappen doen
Er zijn markten en winkels gespecialiseerd in verpakkingsloze voeding, zoals Ohne en BE O markt in Gent. Je komt langs met je RVS bakjes, bokalen en potten en schept je boodschappen gewoon in je bewaardozen. Het gewicht van je bakje wordt uiteraard niet aangerekend. Pasta, havermout, koffie, bonen, cornflakes, noten… You name it. Alles is er los verkrijgbaar. De voedingsstoffen in deze artikelen zitten vaak een pak hoger dan wanneer je een kant-en-klaar pakje lasagne koopt in de winkel.

Een grote bonus voor mij, als jonge ondernemende mama: ik hoef maar 1 keer per week naar de winkel. Op vrijdag ga ik - met mijn bakfiets - een tweetal uurtjes op stap om alles in te slaan: kazen bij Hinkelspel, groenten bij de BE O markt en droogwaren bij Ohne. Daarna geniet ik altijd van een zalige lunch. Boodschappen doen was nog nooit zo ontspannend.

Nog een onverwachte meevaller: het cliënteel in deze duurzame winkels is zooooo vriendelijk. Ik kreeg van iedereen een 'hallo' of een goedkeurende blik. Zeer charmant. Good vibes, daarvoor alleen zou ik Zero Waste een kans geven.

In de badkamer
Veel cosmetica zitten onnodig verpakt en bevatten bestanddelen die niet per se duurzaam geproduceerd worden. Sheabutter met een druppeltje etherische olie is een huisgemaakte crème die jouw huid ook perfect kan beschermen tegen uitdrogen.

Waarom zo'n potje kopen als je het voor een fractie van de prijs zelf kan maken, denken de meisjes Kroon. In alle eerlijkheid ben ik nog niet in deze fase beland. Ik heb nog een - ietwat decadente - voorraad aan verzorgende producten.

Eens die op zijn, geef ik de zero waste badkamer ook groen licht.


Verkeer, vakantie en vrije tijd

Plastic verbannen en vervolgens dagelijks tientallen kilometers afleggen met de auto of talrijke citytrips maken met het vliegtuig, dat staat volgens mij in het woordenboek als je hypocrisie opzoekt. Uiteraard gaan we niet aan green shaming doen in deze blog. Wil jij het vliegtuig nemen? By all means, go for it. Persoonlijk heb ik een HEKEL aan vliegen, dus ik heb het helemaal niet lastig om lange reizen te verbannen. Ik hunker naar een vakantie richting Denemarken per trein. Eens mijn monsters oud genoeg zijn, check ik die zeker af van mijn bucketlist.

Autorijden probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb kinderen, dusja… De auto is me nog steeds dierbaar. Maar 90% van de tijd neem ik wél mijn bakfiets.

Zero Waste is gelukkig geen enkele domper op de vrijetijdsfeestvreugde. Het enige wat voor mij is veranderd, is dat ik nu altijd een inox rietje mee heb, voor mij en de kinderen, én voldoende linnen zakjes en rvs bewaardoosjes in case of… Etentjes bij ons thuis zijn nog altijd even gezellig. Ik krijg zelfs nog meer complimenten.

'Komt dit uit een pakje?'
'Nope, alles van scratch gemaakt.'
#ProudtoZeroWaste

Zero Waste, ook met een druk leven?

Mijn sceptische kant dwong me even rustig te handelen vooraleer ik me overgaf aan de Zero Waste challenge. 'Lenders, je hebt 2 kleine kinderen, een zaak en een druk leven. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?' En toch!

  • Ik haal mijn bulk boodschappen in 2 uur tijd op vrijdagmiddag.
  • Elke avond na het avondmaal, maken mijn man en ik het gerecht voor de volgende dag en steken het in een weckpot.
  • Vers en convenience gaan dus wel degelijk samen.
  • Mijn kinderen eten beter én ik heb er een goed gevoel bij, want ze hebben veel minder bewaarmiddelen in hun maagjes ronddrijven. Het geeft voldoening om als ouder het beste aan je kinderen te kunnen bieden.
Verder heb ik altijd tomatensaus en pasta achter de hand, mocht het eens snel moeten gaan. Er staat ook altijd versgemaakte hummus en wortelspread in de ijskast om kleine hongertjes op te vangen. Verse soep is sinds kort ook elke dag in de aanbieding. Die maak ik op zondag.

Zakje voor jou?

Het zou fijn zijn mocht je na het lezen van deze blog even stilstaan bij de hoeveelheid plastic in onze leefwereld. Misschien val je omver van de hoeveelheid nutteloos plastic die we aanvaarden. Zakje, mevrouw? Rietje voor de kids? Think about it…
Wil je graag meer weten over duurzame storytelling? Heeft je bedrijf, je onderneming, ook nood aan een vleugje Zero Waste?
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda