Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Wat vegetariërs doen voor het klimaat

Ik val maar meteen met de deur in huis. Wist je dat vleesproductie voor 25% van het klimaatprobleem verantwoordelijk is? Landbouw, waterverbruik, dierenleed, productieprocessen, transport en voedselverspilling. Ze vormen een verontrustende kettingreactie. Waar kunnen wij, als enkeling, ingrijpen?

In deze blog wil ik je niet per se aanzetten om géén vlees meer te eten, maar ik wil je wel de impact tonen. Niemand kan je dwingen om je eetgewoontes te veranderen, maar deze kennis mag alom gekend zijn, vond ik. Zo eet ik persoonlijk geen vlees meer. Jij bent vrij om ermee te doen wat je wil.
Zwaar gewicht in vee
De mens (homo sapiens) stelt zichzelf graag in het centrum van zijn universum. We zijn daar goed in. We vertellen onszelf dat we de slimste wezens op deze planeet zijn. Dat zou ik persoonlijk met een korreltje zout nemen. Ik wil het graag geloven, maar als ik kijk naar de verkiezingsuitslag in de VS in 2017, de homofobe reacties op Twitter en de vele politieke vendetta's, durf ik niet te zeggen dat we zo verstandig te werk gaan.
Het gewicht van de mens vs vee
Over intelligentie durf ik geen verdere uitspraken te maken. Ik ben maar een storyteller. Maar over onze impact wil ik het wel even hebben. Aarde aan homo sapiens: we zijn niet dé belangrijkste wezens op deze planeet. We zijn wel de meest dominante, en 't is net die eigenschap die ons klimaat in de problemen brengt. We zijn met veel, heel veel, maar we vormen slechts een stukje van de puzzel in het globale ecosysteem.

Ik illustreer dit graag met een voorbeeld over het gewicht in vee (Bos Taurus) in vergelijking met dat van mensen. Kijk, we zijn met 7,8 miljard mensen. Stel dat het gemiddelde gewicht (kinderen en obese mensen inclusief) 50 kg telt per persoon. Da's inderdaad 390 miljard kg. Tegelijk loopt er ongeveer 1,5 miljard vee rond op onze aardbol, elk dier goed voor gemiddeld 400 kg. Zitten er rekenwonders onder ons midden? Ja, mensen wegen samen 390 miljard kg en vee 600 miljard kg. Ik sta versteld. Er is meer gewicht op onze planeet aan vee, wat we eten dus, dan wat we zelf wegen.

Hebben we zoveel vee nodig? Laat het even bezinken.
Grond
Al dat vee moet natuurlijk ook grond krijgen. 60% van al onze landbouw is voor vee bestemd. Zij moeten grazen en daarom moeten wij gewassen oogsten, om het vee te voederen. Gigantische oppervlakten grond zijn enkel en alleen bestemd voor die wekelijkse steak op ons bord. Dit terwijl we net meer bomen moeten planten om onze CO2-uitstoot te beperken. Bizar toch… Hetgeen ons klimaat voor 25% beïnvloedt, mag niet wijken voor hetgeen ons klimaat deels kan redden. Je mag er niet te veel bij stilstaan, want zo zakt de moed je direct in de schoenen.
Water
Een koe drinkt gemiddeld 150 liter water per dag. Da's 22,5 miljoen liter zoetwater per dag over de hele veepopulatie. Het wordt alsmaar droger door de opwarming van de aarde. Zoetwater is schaars. Denk maar aan onze zomermaanden en de uitgesproken periodes van droogte.

Elk jaar moeten landbouwers aankloppen bij Aquafin om effluent (gezuiverd afvalwater) op te halen. Er is geen andere oplossing, willen boeren hun oogsten blijven beschermen en hun vee voorzien van water. Dit is een duidelijk signaal. De balans is niet in evenwicht. Er is simpelweg te weinig water voor onze ambitieuze agrarische doelen.

'Donderdag veggiedag' of 'donderdag vleesdag'
Zoals ik al zei, ik wil er niet voor pleiten dat iedereen zich massaal gaat bekeren tot het vegetarisme. De Belg is een bourgondiër, maar misschien toch liever in een bewuste versie? Eva vzw pleit voor 'donderdag veggiedag', maar ik zou moediger durven zijn. Ik durf een 'donderdag vleesdag' op het programma te zetten. Bestook me nu niet met haatmail, ajb. Minder vlees eten is niet alleen een goede zet voor het klimaat, het vermindert ook hart- en vaatziekten. Verminder je vleesconsumptie dus vooral voor jezelf.

En denk je tekort te komen aan eiwitten? Geen nood. We eten 39% meer proteïnen dan ons lichaam nodig heeft. Berloumi, champignons, corn, soja (lokaal gekweekt), seitan, peulvruchten, noten, pitten en zaden... Dit zijn uitstekende voorbeelden om je maaltijd gebalanceerd te houden. In elke supermarkt vind je lekkere veggieburgers. De notenburgers met chilisaus vind ik persoonlijk overheerlijk met sojascheuten, waterkers en een schijfje tomaat erbij. Smakelijk!

Wat denk jij?

Ik ben benieuwd naar jullie visie. Gaan we in de toekomst allemaal plant-based eten? Is dat haalbaar, wetende dat we ongeveer 12 miljard mondjes moeten voeden in 2050? Ik droom van een wereld waar vlees niet meer nodig is om ons, als volk, overeind te houden, en dan nog het liefst álle bevolkingsgroepen. Maar momenteel zie ik nog geen manier. Dus vertel jij het me maar. Ik luister…
Benieuwd naar hoe je elke dag het verschil kan maken? Laat je voeden door onze blog
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda