Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Zelf aan de slag met je contentstrategie

Een geavanceerde contentstrategie is niet altijd haalbaar voor iedere onderneming. In de kringen waarin ik me beweeg, zie ik inspirerende non-profitorganisaties en start-ups worstelen om een stabiel en duurzaam contentplan op te zetten, waar ze op kunnen steunen en groeien.

Hoewel het investeringen zijn die hun waarde kunnen bewijzen, staat niet elke ondernemer open om deze stap te zetten. Uit waardering voor deze bewuste ondernemers heb ik besloten de belangrijkste inzichten en tips hier even uiteen te zetten.
Stap 1: Get it Together
Bij deze eerste stap gaat het erom alles te verzamelen wat je inspireert en drijft. Dit is het moment om al je creatieve ideeën, de doelen die je nastreeft en de ambities die je koestert samen te brengen. Gooi alles op een hoopje, figuurlijk gesproken. Of je nu een brainstormsessie doet met je team, alles op een whiteboard schrijft, of een collage maakt met inspirerende afbeeldingen en teksten, het gaat erom dat je alles wat jouw onderneming uniek maakt bij elkaar brengt.

Dit kan een chaotisch proces lijken, maar het is een essentieel onderdeel van het vormgeven van je contentstrategie. Door alles samen te brengen, kun je duidelijker zien wat je echt belangrijk vindt en waar je naartoe wilt werken. Het helpt je om de rode draad te vinden die door alles heen loopt, en die je kunt gebruiken als basis voor je toekomstige content. Deze eerste stap is de fundering waarop je de rest van je strategie kunt bouwen, dus neem de tijd om het goed te doen.

De investering: een whiteboard en enkele pizza's om met je team te verorberen. Ah ja, van brainstormen krijg je honger.
Stap 2: Define your Worth
Deze tweede stap draait om het identificeren en benutten van jouw unieke kracht. Waarin blink jij uit? Wat is datgene wat jouw onderneming of idee onderscheidt van de rest, waar niemand anders aan kan tippen?

Dit is het moment om die unieke waarde te vinden en te omarmen. Of het nu gaat om een specifieke vaardigheid, een unieke aanpak, een bepaald product of zelfs een bedrijfscultuur die je nergens anders vindt, dit is wat jou speciaal maakt. Dit is wat klanten naar jou zal trekken en niet naar de concurrent.

Door je hierop te concentreren, zorg je ervoor dat je duurzaam omgaat met je contentstrategie. Je investeert in wat je al hebt, in plaats van te proberen iets te zijn dat je niet bent. En dat zal resoneren met de mensen die je wilt bereiken.

Leestip: Carole Lamarque heeft hier een tof boek over: The Unfair Advantage.

Content pijlers en Clusters: praktische handvaten voor je contentstrategie

Het identificeren en doorgronden van wat jou uniek maakt is de sleutel tot het creëren van een doeltreffende contentstrategie. Dit unieke kenmerk wordt het hart van je boodschap, de belofte die je je klanten geeft. Of het nu een blogpost, een tweet, of een video is, elk stukje content moet deze kernreflectie bevatten.

Pssst, professionele contentstrategen hebben hier een fancy naam voor: contentpijlers en -clusters.

Contentpijlers zijn groepen van je kernreflectie, de clusters zijn verschillende manieren om deze te staven.

Laten we een concreet voorbeeld nemen: Too Good To Go. Hun focus ligt op:
 1. Anti-voedselverspilling
 2. Klimaatoplossingen
 3. Klantenervaring (CX) via de app
 4. Aanwerven van nieuwe partners
Dit zijn de contentpijlers.

De clusters worden gemaakt door partners te kiezen met gemeenschappelijke doelen, blogs te schrijven over preventie voedselverspilling, receptenboeken uit te geven, jaarverslagen waarin de impact op het klimaat bewezen wordt te publiceren, en nog veel meer. Elke pijler heeft een hoop clusters om te bewijzen dat hun DNA uniek is en bewust.

De combinatie van deze pijlers en clusters maakt Too Good To Go uniek.
Stap 3: Get to know your customer
Voor wie doen we wat we doen? Wat triggert deze mensen?
En wat laat hen koud?

Steek de koppen bijeen en zet je meest empathische mensen in om in de huid te kruipen van je potentiële klanten. Laten we persona's maken. Fun!

De investering: tijd.

Blog over persona's maken
"Het voelt intuïtief om met een contentstrategie te werken. Er moet ruimte zijn voor ad hoc ingevingen, jazeker, maar het merendeel is netjes gestroomlijnd."
Stap 4: Enter the Content Calendar
Nu je unieke aspecten hebt vastgesteld, weet waar je in uitblinkt en wie je klant is, is het tijd om alles te organiseren.

Dit is de stap waarbij je van plan naar praktijk gaat, en de sleutel hier is planning. Maak een contentkalender!

Een contentkalender is geen luxe; het is een noodzaak. Het helpt je om alles op een rijtje te krijgen, van blogposts tot social media updates, en zorgt ervoor dat je nooit zonder inspiratie of content komt te zitten.

Een contentkalender geeft je ook een duidelijk overzicht van wat er komt, zodat je beter kunt voorbereiden. Plan je content een kwartaal van tevoren. Denk na over seizoenen, feestdagen, belangrijke gebeurtenissen in je branche, of speciale promoties. Houd rekening met de frequentie van je berichten en het beste tijdstip om ze te publiceren.

Investering: nopes. Excel sheets doen het nodige.
Next level gaan? Wij zijn fan van storychief.

Wanneer heb je een contentstrategie nodig?

Altijd!

Of je nu groot, klein, gevestigd, start-up, of non-profit bent, het is net als het kiezen voor een herbruikbare koffiebeker in plaats van een wegwerpexemplaar, een verstandige keuze.

Een contentstrategie biedt de structuur om digitaal aanwezig te zijn, en net zoals die herbruikbare beker, is het een investering die blijft geven. Je hoeft geen digitale goeroe te zijn om de waarde te zien in een goed geplande aanpak. Het is de composteerbare vork in je online besteklade, praktisch, duurzaam en altijd handig om bij de hand te hebben!

Succes!

Twijfel je aan je eigen website? Heb je een duurzame boodschap en je wil liever je contentstrategie uitbesteden?
Nog meer stuff om te lezen

  Koffie drinken?
  Soja latte, mmmm!
  +32 472 23 24 35
  elke@straightcontent.be
  Evergem / Gent
  Share - like - comment
  Made on
  Tilda