Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Mode kan ook duurzaam zijn!
Naast technologie is er één koploper als het om trendgevoelige business gaat. Mode!! Het is vergankelijk en tijdsgebonden. Waarom haal ik dit nu in godsnaam aan? Trends zijn meestal niet zo gunstig voor het milieu. In het bijzonder voor mode: stof, textiel en kleren fabriceren vragen enorm veel van de planeet. Denk maar aan vervuiling, uitstoot tijdens de productie, onderbetaalde arbeiders, onveilige werkplaatsen... De negatieve impact is groot.

In dit artikel wil ik het hebben over een waardig alternatief. Mooi gekleed en toch duurzaam. Enter Lyocell.
Maak kennis met TENCEL™ en Lyocell
Ik loop geregeld binnen bij Brooklyn in Gent. Daar deed ik mijn vakantiejob (lijkt bijna een eeuwigheid geleden) en nu kom ik nog altijd graag de nostalgie opsnuiven in deze fijne winkel.

Mijn ogen veranderden bijna in sterretjes toen ik zag dat er tegenwoordig een volledige rayon bestaat met duurzame kleding. Echt! En betaalbaar dan nog. Ik paste de broek, die ik echt nodig had, en zag een label 'Tencel' hangen. Na wat research kwam ik dit tegen.
Wat of wie is TENCEL™?
TENCEL™ is een onderneming gespecialiseerd in duurzame stoffen.

TENCEL™-merkvezels bieden een hele reeks eigenschappen:

  • plantaardige oorsprong,
  • duurzame productie,
  • zacht voor de huid,
  • langdurige zachtheid,
  • ventilerend vermogen,
  • optimaal kleurbehoud
  • en biologische afbreekbaarheid

TENCEL™-vezels zijn te vinden in de collecties van veel toonaangevende ontwerpers en gerenommeerde retailers. Ze maken gebruik van Lyocellvezels.

TENCEL™ is dus niet de stof, maar een merk. Ik dook dieper.
Wat is Lyocell?
Lyocell is een stof die wordt gemaakt van cellulose, die voorkomt in natuurlijke vegetatie. Deze stof wordt voornamelijk gemaakt van houtpulp van bomen.

Bij de productie van lyocellstof wordt geen bleekwater gebruikt. Bijna al het water wordt gerecycled en de stof is biologisch afbreekbaar. Klinkt dat als een feestje voor schone waterlopen?

Door dit circulair systeem wordt de stof als doorbraak gezien in de duurzame mode-industrie. Is dit organisch, hoor ik je denken? Nope. Hier zit nog een verschil tussen. Lyocell is een soort 'semi-synthetische stof' en is daarom geen natuurlijke stof, noch een synthetische stof. Ingewikkeld, I know.
Wat zijn de voordelen van Tencel?
We kappen jaarlijks 70 miljoen bomen om vezels op basis van hout te maken. Daarvan komt bijna een derde van bedreigde boomsoorten. Je leest het goed.

TENCEL™ gebruikt houtpulp van eucalyptusbomen die een veel duurzamer leven hebben. Deze bomen hebben, bijvoorbeeld vergeleken met katoen, veel minder meststoffen en pesticide nodig om te groeien. Top!

Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. De bomen hebben geen irrigatiesysteem nodig en TENCEL™ hergebruikt water in een circulaire productie: een zogeheten 'closed loop system'. Het zorgt ervoor dat chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt, zonder ze te lozen in de omgeving.

Nog een treffer: de stoffen zijn chloorvrij, waardoor ze volledig biologisch afbreekbaar zijn. Waar ze ook terechtkomen, de natuur kan ze zelf weer afbreken

De voordelen van lyocell voor fashionistas of fashionistos:

  • Lyocellkleding is tegelijkertijd zacht en sterk.
  • De stof is sterk absorberend, dus perfect voor als je wat sneller zweet. Ze droogt ook vrij snel weer op.
  • Lyocellstof is warm in de winter en koel in de zomer, omdat ze goed ventileert.
  • Er ontstaat minder bacteriegroei in deze stof, vergeleken met synthetische stoffen.
  • Je kan ze met de hand wassen.
  • De stof kreukt niet snel.

En dat kan ik bevestigen! De Tencel-broek die ik kocht, is kreukvrij (na het strijken), voelt superlicht aan en toont alleen wat zweetplekken na een toertje met de fiets. De stof droogt inderdaad snel op (als je in de zon gaat staan).

Pssst… ik merk eigenlijk geen verschil. Don't shoot me, TENCEL™ .
Win-win of zijn er ook nadelen?
Ondanks de megastap vooruit, zijn er ook nadelen aan TENCEL™ en lyocell verbonden. Het hoofdmateriaal blijft hout en dat gaat gepaard met ontbossing.

We kappen bomen sneller dan dat ze weer kunnen aangroeien. Belangrijk is ook om te beseffen dat een stof zoals lyocell een chemisch proces nodig heeft om het harde hout om te zetten naar een zachte vezel. De roze bril gaat dus even aan de kant.

Er wordt veel energie verbruikt en dit proces brengt water- en luchtvervuiling met zich mee. Dat geldt ook voor bamboe trouwens.
Waarom dan wel kiezen voor TENCEL™?
De crux is dat er, naast volledig organisch geproduceerd katoen en hennep, nog weinig vezels zijn die praktisch 'perfect' zijn om er ecologische fashion van te maken.
Je kan natuurlijk in je blootje gaan rondlopen, maar uhm… daar gaan we niet zo blij van worden, vrees ik.

Belangrijk is vooral dat je zorg draagt voor je kleding, van welke oorsprong dan ook.
  • Was ze volgens de instructies op het label,
  • laat ze niet te lang in de zon aan de wasdraad hangen (want dan verkleurt de stof), gooi ze niet telkens in de wasmachine na een dagje dragen.
Je voelt het. De verzorging van je kleding is misschien ook vatbaar voor een duurzamere upgrade.
En toch…
Kiezen voor kleding gemaakt van lyocell, bamboe of 100% organisch katoen is op dit moment een goede en bewuste keuze. Door meer vraag te creëren naar kleding van dit soort materialen, reageert de markt.

Je bent met andere woorden stakeholder in de mode-industrie!
Hoe duurzaam zijn jouw grondstoffen? Hoe duurzaam is je content?
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda