Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

CO2-neutraal in 2050, da's het ideaal

Broeikassen zijn geen vreemd fenomeen meer. Allé, dat mag ik toch hopen. Al sinds de jaren 50 weten we welke impact fossiele brandstoffen hebben op onze planeet. En de voorbije decennia kwam de CO2-uitstoot alleen maar hoger op de save-the-worldkalender te staan.

Ik vroeg me af: hoever zijn we nu eigenlijk gekomen sinds de Green Deal werd opgesteld? In 2050 moeten bedrijven CO2-neutraal ondernemen. Goed zo. Maar euhm. Hoe zit het?
Als we het klimaatverdrag in Parijs in 2015 mogen volgen zijn we al een heel eind ver. Zes jaar om precies te zijn. Ook in 1992 werd aan de bel getrokken om de broeikasgassen fel te doen dalen. Zelfs in de jaren 70 werd al in harde cijfers gecommuniceerd. Als we allemaal vrouwen zouden zijn, zijn we er 15 miljard waard.

Maar zijn we wel in de goede richting bezig? Wat verwachten we van een onderneming en hoe belangrijk is het om die doelstellingen te halen? Ik ben nieuwsgierig. Jullie ook?
Fossiele brandstoffen zijn een bitch
In 1992 werd er tijdens het eerste Klimaatverdrag vastgesteld dat het verbruik van fossiele brandstoffen sterk moest dalen. Toen kwam 86,6% van alle opgewekte energie van vervuilende energiedragers. In 2017 haalden we 85,1% en nu, in 2021, meten we nog steeds 80% fossiele brandstoffen als energiebron. Je zou denken dat we inmiddels grote stappen hebben gemaakt richting een duurzamer morgen, maar daar zijn we nog helemaal niet. Hoe komt dat?

Er is eigenlijk geen tekort aan energie. De zon geeft ons meer dan genoeg, maar we krijgen ze maar niet bewaard. (Lithium)batterijen staan op het punt om door te breken, maar voorlopig zijn ze er nog niet. Nog even wachten dus.

De industrie is nog te veel afhankelijk van grijze stroom

De grootste 'boosdoeners' situeren zich in de bouwsector, de chemie en de scheepvaart. De mogelijkheden om beroep te doen op alternatieven zijn gelimiteerd. Waarom? Omdat de innovatie zich er niet toe verleent. Als een schip op elektriciteit zou varen, zou de batterij 18.000 ton moeten wegen om 40.000 ton te kunnen vervoeren. Lucratief is dat niet.

On a positive note: de goodwill is er zeker. Sinds de voorbije jaren is er een duidelijk keerpunt voelbaar. Bedrijven zijn meer en meer geneigd om vanuit een ethisch standpunt te handelen. Ik sprak tal van ondernemers, grote spelers in de industrie, en elk van hen sprak vanuit een persoonlijk engagement om de wereld te verbeteren. Om een gezonde planeet te schenken aan onze kinderen en kleinkinderen. Kortom, de moraal zit goed. Ondernemers beseffen dat het niet mogelijk is om in een langetermijndoelstelling geen duurzaam traject te bewandelen. Dan zouden ze zowel de stakeholders als de shareholders op hun dak krijgen.

Soms denk ik… Fossiele brandstoffen zijn als heroïne. We lijken allemaal addicts en beweren bij hoog en laag dat we niet zonder kunnen, terwijl we het net moeten aandurven om nieuwe businessmodellen op te maken, te investeren in baanbrekende innovaties… We need a rehab!

De natuur heeft de oplossing

Bossen halen enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht. Bomen planten is een belangrijke zet in de strijd tegen de aanwezige CO2. Maar gaan we het daarmee oplossen? Sorry… Nee.
We zijn zelfs zo slecht bezig dat we vier aardes nodig hebben vol bomen om onze uitstoot neutraal te krijgen. Da's wat ik noem 'een major fuck-up'. Toch moeten we planten alsof ons leven ervan afhangt. Want dat klopt ook eigenlijk een beetje. Ons leven hangt er écht vanaf.
In het regenwoud hebben we al 50% van de wilde natuur geroofd. De wilde oerbomen werden vervangen door velden vol soja en palmolieplantages. Het is geen zicht. "We've replaced the wild with the tame", zegt Sir David Attenborough daarvan. Sinds zijn waarnemingen vanaf 1937 hebben we meer dan 30% van onze wilde natuur gestolen. En wat we gestolen hebben, was dé pasklare oplossing geweest. De VN en tal van willige landen streven nu massaal naar de herbebossing van onze planeet. Dus als jij een initiatief zoekt om te steunen, zou ik alvast een stem uitbrengen voor vzw's die bomen planten.
Bron:
Een leven op onze planeet -
Sir David Attenborough
Cijfertjes en nummertjes
Omschakelen naar 100% groene energie? We hebben nog een lange weg te gaan
85%
Fossiele brandstoffen
7%
Waterkracht
4%
Kernenergie
4%
zon, wind en golven

Wat kan jij doen?

Nu denk je misschien: 'maar ik onderneem niet' of 'ik onderneem, maar wil graag vanuit mijn rol als mama, papa, vriendin, burger… ook een steentje bijdragen.' Super! Elk initiatief telt. Zoals?

Jij kan zoveel mogelijk bewuste keuzes maken:

Consumeer bewust
Koop lokaal, als consument én als ondernemer.
Koop duurzaam, ook al kost het momenteel nog een centje meer.
Eet minder vlees, vleesproductie is de tweede grootste oorzaak van CO2.
Verbruik bewust
Stop voedselverspilling!
Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang ze door ledverlichting
Gooi geen spullen weg als je er iemand anders blij mee kan maken.
Recycleer!


Werk bewust
Werk voor bedrijven die een verschil willen maken en ga enkel partnerships aan met ondernemingen die je idealen delen.
Let op een ISO 14001 certificaat!
Wat doet Straight Content?
We willen graag zoveel mogelijk lezers enthousiasmeren om anderen (en zichzelf) een duwtje te geven in de duurzame richting. Laat van je horen en schreeuw het van de daken… Het moet gebeuren, of we kunnen het na 2100 niet meer navertellen.


"We hebben deze planeet niet geërfd van onze ouders. We lenen hem van onze kinderen!" - Antoine de Saint-Exupéry, auteur Le Petit Prince


Verder helpen we tal van bedrijven die werken volgens het profit-people-planet-principe

Nog meer stuff om te lezen


    Eens praten of koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda