Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Witte suprematie: een actueel probleem of al lang voorbij?
Vorige week hoorde ik een opmerkelijke uitspraak: "Mensen moeten zich kleden naar de gelegenheid. Een bankier hoort een maatpak te dragen en een jong meisje hoort geen blote buik te tonen." Ik schrok een beetje.

Dat klonk als "Mensen zijn verplicht om zich te kleden volgens de dwingende regels van een maatschappij.'' Hoor jij daar ook een bende kuddedieren aandraven? Ik wel. In dit artikel wil ik het hebben over patronen, hokjesdenken en waarom je baat hebt bij verder kijken dan je neus lang is.
Het gevaar van hokjesdenken
Hokjesdenken ligt volgens mij aan de basis van discriminatie. Is het gemeen? Eigenlijk niet. Hokjesdenken is zelfs heel menselijk. Onze hersenen zijn zodanig geprogrammeerd dat we een patroon zoeken in alles wat we doen. Waarom? Om onze overlevingskansen groter te maken, of toch in theorie.

Die latente drang tot orde orkestreert zich in ons reptielenbrein. Het stukje van onze hersenen dat ons tegenhoudt onze hand op een hete kookplaat te leggen. Het reptielenbrein is dus zeer nuttig, alleen weerhoudt het er ons vaak van om patronen en vooroordelen te doorbreken.

Wist je dat je jouw reptielenbrein kan trainen door bijvoorbeeld koude douches te nemen? Geen idee of het werkt. Ik geef het alleen even mee voor de liefhebbers.
What you see is what you get? Really?
Wat we zien en wat we weten moet zo snel mogelijk een logische structuur vormen. Zo werken de adertjes in onze hersenen.

  • Een man, een vrouw en een kind. Dat moet wel een gezin zijn.
  • Een man met tatoeages en een sigaret. Oei, dan moeten we snel de straat oversteken. Gevaar dreigt.
  • Een Afrikaanse vrouw moet wel in het Engels of Frans aangesproken worden.
Jammer toch? We trekken voorbarige conclusies en mislopen zo mooie vriendschappen, nieuwe inzichten en nieuwe ervaringen. Erger nog, gehele gemeenschappen voelen zich ongewaardeerd en ongerespecteerd.

Sociale gelijkheid als bouwsteen van een duurzamere toekomst
Sociale gelijkheid is één van de pijlers binnen het Donutmodel van Kate Raworth, een briljante economiste uit Cambridge. En terecht! Zonder sociale gelijkheid kunnen we niet spreken van een eerlijke ontwikkeling, bewuste keuzes of een ultieme geluksindex.

En dus, zonder sociale gelijkheid is er geen duurzame toekomst. Of je nu links, centrum of rechts stemt (alweer zo'n hokje), je moet herkennen dat iedereen (!!) het recht heeft op respect, onderwijs, geluk, veiligheid… Wat blijft er van ons, de mensheid, over als we dit zouden tegenspreken?

Terwijl ik de uitspraak "We moeten ons kleden naar de gelegenheid" hoor echoën, denk ik: waarom zouden we? Zolang er respect is, wat kan het kwaad? Ik geloof dat ik mijn bemerking ook luidop heb geuit, maar niemand gaf er gehoor aan. Nja…
Hokjesdenken en witte suprematie
Ik las onlangs Witte suprematie & ik: Hoe je privilege (h)erkent, racisme bestrijdt en de wereld verandert. De auteur, Layla Saad, haalt enkele zeer terechte punten aan.

Ben je blank en ben je geboren waar je nu woont? Dan heb je waarschijnlijk geen idee over de impact van het alledaagse op een gemeenschap die niet bij die 'happy few' hoort. Een tafeltje reserveren in een restaurant, een huis huren of kopen, een job zoeken… Het zijn behoorlijk zware opdrachten wanneer je met een etnische naam ondertekent.

In het boek zitten enkele denkoefeningen om je denkpatroon in vraag te stellen. Een aanrader.

Waarom niet eens zelf testen?

Probeer eens te reserveren in een fijn restaurant onder de naam Mohamed Al Hamou. Je zal verrast zijn van hoe goed de horeca het doet. "Alles zit vol", zal je regelmatig horen.

Zeg nu eens eerlijk hoe je zou antwoorden op de vraag in de titel? Is racisme nog actueel? Deel gerust je ervaring.

Wil Layla Saad je met een schuldgevoel opzadelen? Zeker niet. Ze wil je alleen de ogen openen. Nergens in haar boek vind je haatdragende boodschappen of kritiek. De auteur stelt terechte vragen en geeft je de tools om witte suprematie te herkennen.
Wat als iedereen dit boek zou lezen?
Een fijne podcast om je inzichten te verruimen
Tijdens mijn training bij Vlerick Business School - Take the Lead in Sustainability Management - kwam ik een superinteressante podcast - 'Why I'm no longer talking to white people about race' - tegen.

Die wil ik graag met jullie delen

Mag het alsjeblief?
In mijn ideale wereld kan iedereen zichzelf zijn.

  • Wil je op teenslippers naar je werk? So what?
  • Ben je verliefd op iemand van hetzelfde geslacht? Good for you.
  • Heb je beslist om non-binair door het leven te gaan? Da's ook normaal!
  • Ben je geboren als vrouw, maar wil je liever als man door het leven? Why not?
  • Heb je een andere origine en wil je een nieuwe thuis op andere bodem? Welkom!
  • Zit je in een rolstoel en wil je geen belemmering om je carrière uit te bouwen? Terecht!
Intussen… Sta even stil bij al je privileges. We hebben er veel!
Hoe inclusief is jouw onderneming? Hoe zit het met de content voor jouw doelgroep? Vertel je een verhaal voor Iedereen?
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda