Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Voedselverspilling: is je verloren brood echt een verloren zaak?

Wist je dat voedselverspilling de tweede grootste oorzaak is van ons klimaatprobleem? Straf hé? De C02-uitstoot in de voedselindustrie is alarmerend. Op de eerste plaats komt natuurlijk die bitch: fossiele brandstoffen. Maar ook landbouw, voedselproductie, transport en het weggooien van voedsel laten een immense voetafdruk achter.

Hoe gaan we die gigantische voedselverspilling tegen? Alles begint bij kennis. En daarna hebben we het over oplossingen en briljante initiatieven. Nee, je hoeft geen kleenex te nemen…

Hoe verspillen we?

Energieverbruik
15% van alle energie die we opwekken, gaat naar de productie van vlees.

20% gaat naar voedsel in het algemeen… Echt waar.

Voedsel verwerken vraagt verdomd veel energie en gezien groene energie daar slechts 4% aandeel in heeft, doen we momenteel nog massaal beroep op fossiele brandstoffen of grijze stroom.

Bummer nummer 1.

We sproeien

We strooien pesticiden op onze gewassen om ongewenste insecten weg te houden. Maar euh, da's niet altijd biologisch en bijzonder vervuilend. Denk ook aan bodemerosie. Er bestaan wel biovarianten, maar in realiteit grijpen boeren nog steeds naar de killers onder de pesticiden. Hun oogst beschermen en zelf hun boontjes doppen staat bij veel landbouwers nog op de eerste plaats. Niet onlogisch, maar toch... Bummer nummer 2.

Uit onderzoek blijkt dat we sinds de industriële revolutie 75% van de insecten hebben verjaagd. Positief? Eigenlijk niet. De balans van biodiversiteit is sterk ontregeld. Denk maar aan bestuiving van flora.

Vraatzucht

We eten jaarlijks 900 kg voedsel per persoon. Dat is 10.350.000.000 kg voor België. Ik viel even achterover. Jij toch ook?

De gemiddelde man of vrouw heeft 2000 kcal per dag nodig om gezond door het leven te gaan. Als we even het gemiddelde nemen per persoon, inclusief kleine kinderen en senioren (die een pak minder eten), komen we zo aan 1500 kcal per persoon. Hou je vast, de VS consumeren 3600 kcal per dag aan voeding. Erger nog, het aanbod overstijgt de 4000 kcal per persoon, per dag. Dat is een waanzinnige overdosis aan voedsel. In Europa reikt het aanbod boven 2100 kcal per persoon, per dag. We eten misschien een pak minder dan de VS, maar het overaanbod in Europa is niet te ontkennen. En eens geconsumeerd, verdwijnt er alsnog 15% van ons eten uit de ijskast in de vuilnisbak. Bummer nummer 3...

Mijn grootmoeder had gelijk, onze ogen zijn veel te groot voor onze buik.
Kieskeurig
We zijn ook zo vies geworden van een vlekje of een spatje op verse artikelen. Een banaan met een zwarte stip is niet het einde van de wereld. En grijpen naar de verpakking achteraan de winkelrekken heeft geen enkel nut. Zo maak je het probleem alleen maar groter. Bummer nummer 4...

Een THT-datum is trouwens niet heilig. Ten minste houdbaar tot… dat wil zeggen dat het ná die datum nog steeds eetbaar is. Ruik eraan, proef ervan, gebruik je oerinstinct om de eetbaarheid van je product te bepalen.

Anti-voedselverspillingtips van tante Elke

  • Maak een boodschappenlijstje per week.
  • Kijk gerust of er snelverkoopartikelen in de winkel liggen, die kan je ook redden van de vuilnisbak.
  • Conserven en diepvriesartikelen bevatten evenveel vitaminen en gaan langer mee.
  • Koop seizoensgebonden.
  • Leer ook je kinderen bewust eten. 'Ik wil…' is snel uitgesproken, maar 'eten wat de pot schaft' is ook een piste.
Voedselverspilling in cijfers
2%
Gaat verloren in de winkel
5%
Gaat verloren in de horeca
15%
Gaat verloren bij ons thuis
13%
Gaat verloren tijdens de productie

Waste Warriors

Elke ondernemer hoort vandaag zijn financiële waarden in de gaten te houden, alsook de sociale impact. Wil een bedrijf in de toekomst overleven en enthousiaste werkkrachten lokken, dan zal het moeten inzetten op meer duurzame acties. In het teken van circulaire economie zijn er tal van mogelijkheden.
Waarom Too Good To Go?
  • Je doet meer dan 40% voordeel bij je aankoop.
  • Je redt een maaltijd van de vuilnisbak.
  • Je draagt je steentje bij voor een beter klimaat.
Ook een maaltijd redden?
Wist je dat Straight Content helpt bij de marketingstrategie van Too Good To Go?
Nog meer stuff om te lezen

Koffie drinken?
Soja latte, mmmm!
+32 472 23 24 35
elke@straightcontent.be
Evergem / Gent
Share - like - comment
Made on
Tilda