Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

CO2 als grondstof, baanbrekend!

Onlangs had ik het genoegen om te praten met Georg Wagner en Ann De Bie van Covestro. Van hen vernam ik zaken die ik absoluut aan de grote klok wil hangen. Waarom?

Er zijn bedrijven die zich keihard inzetten om de klimaatdoelstellingen, vastgelegd in Parijs, te behalen. Dat verdient de nodige spotlights (al geven we maar bescheiden veel licht via deze blog). Maar ook omdat we elke dag geconfronteerd worden met benauwelijke data. De moed zakt ons zowaar in de schoenen.

Niet in dit artikel! Een team experten bundelde hun krachten om na te gaan of we CO2 óók kunnen gebruiken als grondstof.
Over Covestro
Covestro is een Duits internationaal bedrijf dat verschillende grondstoffen produceert op basis van polyurethaan en polycarbonaat. Deze producten omvatten isocyanaten en polyolen voor cellulaire schuimen, thermoplastische polyurethaan- en polycarbonaatpellets. Evenals additieven op basis van polyurethaan die worden gebruikt bij de samenstelling van coatings, kleefstoffen, etc. Covestro gebruikt CO2 als grondstof voor de productie van een eindproduct.

Tijdens mijn gesprek met Georg en Ann viel het me op hoe gefocust hun onderneming is op een positieve verandering. Het bedrijf wil koste wat kost de wereld verbeteren. Zo'n gen vind je niet in elke onderneming. Ik stond vol bewondering te luisteren terwijl ze hun meest recente uitvinding voorstelden.

CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde

De stijgende CO2-uitstoot zorgt ervoor dat de warmte niet meer weg kan van op deze planeet. De zon stuurt warmte naar de aarde. De aarde vangt die op en kaatst ze terug naar de ruimte. Een gezond CO2-peil zorgt voor een gemiddelde van 15 graden Celcius. Maar dat cijfer klimt, gezien de CO2-waarden van 210 ppm (parts per million) naar 418 ppm evolueren. Dat betekent dat de aarde minder kansen krijgt om warmte af te stoten. De warmte blijft met andere woorden gevangen.

Pioniers, zoals Covestro, zoeken oplossingen in de reductie van fossiele brandstoffen, het planten van bomen… Maar volstaat dat? Volgens een meting moeten we de aarde 4 keer vol planten met bomen om de huidige CO2- uitstoot neutraal te krijgen. En nope, we hebben geen 4 planeten.
Producten van CO2
Maar Covestro zag een opportuniteit om een katalysator te vinden die CO2 als grondstof inzet in de productie van polyolen, een materiaal dat onder meer gebruikt wordt voor matrassen.

"Wij stelden ons de vraag: afval, CO2… is daar geen markt voor? Want CO2 bevat net als aardolie koolstof, de molecule die de basis vormt voor de meeste kunststoffen. Kunnen we daar niets mee doen dat dan zowel een antwoord is op een vraag van onze klanten, als een oplossing kan bieden voor het klimaatprobleem?", aldus Georg.

En wat blijkt? CO2 krijgt in de vorm van polyolen ineens een waaier aan toepassingen. Een greep uit deze mogelijkheden:
matrassen
ondervloeren voor sportterreinen
elastische textielvezels voor bijvoorbeeld sokken
sportschoenen
auto-interieur (o.a. dak- en zetelbekleding, deurpanelen en armsteunen)
isolatiepanelen voor de woningbouw
Huizen isoleren met CO2
Covestro bespaart bovendien door uitgestoten CO2 in een product om te zetten, dat op zijn beurt weer het meest efficiënte oplossing is om woningen energiezuiniger te maken en ook CO2-uitstoot te verminderen.

Als deze uitvinding aanslaat, zouden we CO2 uit productieprocessen kunnen omzetten in woningisolatie.

Dit kan de wereld veranderen, mensen!

Bruisende innovatie en duurzame technieken

Ik mocht nog meer boeiende ondernemers interviewen in de haven van Antwerpen. Benieuwd naar dat resultaat? Laat je inspireren door innovatieve oplossingen op hoog niveau.

Duurzame trends in de haven van Antwerpen >>
Wil je als bedrijf meer communiceren en handelen vanuit een duurzame stem? Straight Content helpt je authentiek op weg.
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda