Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Zijn open deuren commerciëler?
Hoeveel klerenwinkels zetten hun deuren open? Ik schat zo'n 80%. Of overdrijf ik een beetje? Dat oogt natuurlijk wel commercieel, die open deuren. Hi welkom... We zetten even de deuren open en activeren een warmtegordijn, zodat je goed kan zien dat onze winkel geopend is.

Daar wringt toch iets? Nee? Het moet toch mogelijk zijn om consumenten naar binnen te lokken zónder het nodeloos weggooien van gekoesterde warmte of koeling? Een groot licht met fonkelende letters op zonne-energie "OPEN" zou een groenere zet zijn.

Of gewoon een leuke winkelinrichting met warme LED-verlichting zou ook al wonderen doen. Zijn we niet allemaal motten wanneer het om gezelligheid gaat?
Een dagje shoppen?
De koopjes vliegen ons om de oren. We nemen haast geen jas of broek meer mee aan volle prijs. We wachten gewoon tot er een koopje de kop op steekt. Aja. Elke maand is er wel een koopjeszondag, koppelverkoop, Black Friday…

Waarom zouden we nog iets aan volle prijs kopen? De marge op kledij is enorm. Een verkoper vraagt tot 75% meer dan de aankoopprijs om zijn stukken aan de man te brengen. In tijden van nood gaan die stukken buiten aan een break-even prijs. Da's toch gek. Wist je trouwens dat er duurzame kledij bestaat?

Waarom zouden ondernemers dat doen? Omdat hun bezigheid bakken centen kost. Personeel, pandkosten of huurprijzen… Ze wegen behoorlijk door. Je zou dan denken dat ze optimaal inzetten op duurzame energie. Euuuhm…
Timing en elektriciteit
Natuurlijk denkt een onderneming aan groene stroom opwekken. De zonnepanelen zijn een pak goedkoper dan 10 jaar terug, bijna de helft om exact te zijn. Ondernemingen springen uiteraard op deze opportuniteit en investeren. En dat is sowieso al een stap in de goede richting.

Maar hoe vaak brandt het licht onnodig? In toiletten en verdoken ruimtes van een bedrijf hoeft de verlichting niet altijd aan te staan. Sensoren en timers zijn ideaal om verlichting zo efficiënt mogelijk in te zetten. Je ziet ze jammer genoeg nog niet overal.

Wist je dat je tot 20% van je energiefactuur kan besparen wanneer je alleen nog maar je timers juist instelt? Zomeruur vergeten aanpassen in je thermostaat? Ai, dat kost je centjes in energieverbruik.
Energiebeleid in België
Waarom moeten we überhaupt een energiebeleid hebben? Omdat we energie niet eindeloos kunnen inzetten. We kopen het vaak in van andere landen (zoals Marokko) én geven er grof geld aan uit. Om de bevolking niet op droog brood te zetten, is het belangrijk om energie, als beheerd product, in goede banen te leiden.

Onder artikel 7 van de Europese Energie-efficiëntierichtlijn (Energy Efficiency Directive of kortweg EED) uit 2012 zijn Europese lidstaten al sinds 2014 verplicht om een jaarlijkse energiebesparing van 1,5% te realiseren op de jaarlijkse energieverkoop per volume. Zou dat voldoende zijn, denk je? Nee.

Bij de herziening van de EED in 2018 werd beslist dat tussen 1 januari 2021 en 31 december 2030 bijkomende besparingen moeten behaald worden naar rato van 0,8% van het gemiddelde van het jaarlijkse eindenergieverbruik gedurende de meest recente periode van drie jaar voorafgaand aan 1 januari 2019.

Dat zijn de woorden van de Vlaamse overheid. Je voelt zo de bezorgdheid. Er is een energietekort, dus dragen we met z'n allen de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk groene energie op te wekken en om die slim in te zetten.


Enkele simpele tips om energie-efficiënt te zijn en toch commercieel uit te blinken

  1. Vervang je oude gloeilampen door spaar- of LED-lampen.
  2. Zet de airconditioning en verwarming slim in. In de winter houd je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. In de zomer zet je ze juist open voor verkoeling én zuurstof.
  3. Zet lichten uit (of plaats een lichtsensor) op plaatsen waar niet heel de dag gewerkt wordt.
  4. Sluit je apparatuur op het einde van de dag af. Niet slechts op stand-by, want dan verbruiken ze nog steeds energie.
  5. Controleer regelmatig of je apparatuur aan vervanging toe is. Heb je een ijskast in de cafetaria? Check zeker het energieverbruik.
  6. Zet stekkerblokken aan het eind van de dag uit en haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact.
  7. Print alleen wat echt nodig is.
  8. Communiceer zoveel mogelijk digitaal, maar ruim wel je cloud regelmatig op, hé.

Wist je dat de Belgische overheid 540 miljoen euro ter beschikking stelt om technologie en innovatie te voorzien dat ons in staat stelt slimmer en efficiënter om te gaan met (hernieuwbare) energie? Projecten zoals waterstofeconomie in de industrie, zonnepanelen voor de private en particuliere sector, offshore energy islands... krijgen een financieel duwtje in de rug. Er wordt nog eens 1 biljoen euro voorzien voor renovatie van gebouwen. 80% is nog niet energie-efficiënt.
Vertel ik niets nieuws? Goed bezig! In dat andere geval: wij brainstormen graag met je mee.
Nog meer stuff om te lezen

Koffie drinken?
Soja latte, mmmm!
+32 472 23 24 35
elke@straightcontent.be
Evergem / Gent
Share - like - comment
Made on
Tilda