Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders

Goede voornemens:
6 tips om 2022 duurzamer te maken

Aaah, die goede voornemens. Ze zijn vaak niets waard. Toch? 10 januari en we zetten onze tanden in een vettige pizza, gooien de sportschoenen achteraan de kast en begraven de weegschaal onder een hoop decoratie. Zo kan dat toestel niet langer de spot drijven met onze banale ambities om het ideale gewicht na te streven.

Pas op, ik spreek hier vooral voor mezelf, hoor. Die mamakilo's blijven plakken omdat ik al 3 jaar geen discipline kan tonen. In mijn duurzame initiatieven boek ik wel vooruitgang. Ze zijn haalbaar én - eens collectief ingeburgerd - steken we het klimaat en milieu een helpende hand toe.
Tip 1: auto of fiets?
Voor alle verplaatsingen binnen de 10 km neem je de fiets. Blokkeer ook transport in je agenda. Zo weten je collega's dat je geen meeting kan bijwonen daarvoor of daarna.

Een bakfiets is trouwens een gouden investering voor ouders met kleuters. 's Ochtends zie ik de rijen auto's aanschuiven aan de school. Achter het stuur zitten ouders hun nagels af te bijten.

Ikke niet. Ik rijd netjes voorbij, stressvrij. De fiets is echt niet per se trager. Integendeel.

Als je elke dag 10 km aflegt met de fiets in plaats van met de auto, bespaar je 11,85 kg CO2 per week. Da's 616,2 kg per jaar.
Tip 2: treinvakanties boven vliegvakantie
Maak in januari een top 5 met vakantiebestemmingen die je met de trein kan bereiken. Vergeet Bali even - al staat deze ook hoog op mijn bucketlist - en concentreer je op oorden dichter bij huis.

Kopenhagen, Stockholm, Schotland, Dublin, Amsterdam… Vind ik persoonlijk even avontuurlijk. Je kan er misschien met een tent naartoe reizen. But oh boy, ik zie het mezelf niet doen. Ooit ging ik naar een slow cabin. Prachtige locatie, comfortabel, allemaal goed, maar het toilet… The horror. Geen droogtoiletten voor deze storyteller, no can do.

Trek dus zeker je grenzen, hé. Duurzaamheid mag de pret niet bederven. Het moet je feelgoodervaring juist bevorderen.
Een tripje naar Bali kost je zowat 4,41 ton CO2.
Neem je de trein naar Stockholm in de plaats? Dan kost dat je 0,16 ton CO₂.

Eens je de duurzame toer op bent, kan je evengoed ook kiezen voor een duurzame verblijfplaats. Er zijn ecohotels. Jawel, duurzame verblijfplaatsen. Megacharmant en superecovriendelijk.
Tip 3: boodschappenlijstjes zijn de shit
Wist je dat 33% van onze voeding verloren gaat? Voeding gaat verloren tijdens productie, verpakking, consumptie en bederft terwijl het op ons ligt te wachten in de ijskast. Een zonde, niet? Wat kan je daaraan doen?

Je kan een menu samenstellen voor de komende 5 dagen en een boodschappenlijstje maken. Dat spaart je niet alleen een hele hoop impulsaankopen uit, het zorgt ook voor een georganiseerde omloop van je eigen voeding. Geen overbodige artikelen in jouw ijskast. Nope.

Next level? Shop geregeld plasticvrij. Da's niet duurder, maar wel duurzamer.
Of red gewoon een maaltijd via TooGoodToGo.
Neem vooral je herbruikbare zakjes mee wanneer je gaat winkelen.

Smakelijk!

Tip 4: eet niets met een gezicht

Phoebe van Friends was duidelijk: "No food with a face". De impact van vlees op het klimaat is heftig. Zoetwater en ruimte zijn niet onbeperkt. Integendeel.

Als we met z'n allen minder vlees eten, krijgen we meer ademruimte wat grond betreft. Er is momenteel maar 1% van alle zoetwater bestemd voor mensen. Dat kan snel stijgen eens er niet zoveel koeien 400 liter per dag opslurpen.

Heb je alweer een Bongobon gekregen van de Kerstman? Kies dan zeker een etablissement waar ze veggiegerechten serveren en doe inspiratie op.

Wil je zelf aan de slag in je eigen keuken? Wel, er bestaan ondertussen al vleesvervangers in zeer toegankelijke vorm. Ik heb het assortiment van Boni en Greenway getest. JUMMMM! Superlekker. Echt.

Veel rood vlees eten is trouwens een boosdoener voor hart- en vaatziekten. Zo kan je onrechtstreeks toch 'gezonder leven' toevoegen aan je lijstje van nieuwe voornemens. Score!


Tip 5: denk aan je geest
De burn-outs vlogen me om de oren vorig jaar. Wat was me dat? Zelf kwam ik ook even in de gevarenzone. Gelukkig heb ik de reflex om aan de bel te trekken. Nee durven zeggen is een belangrijke stap naar zelfzorg.

Een toptalent is niet hetzelfde als een people pleaser. Hou je gezonde geest in check.


Enkele puntjes op die checklist:

  • Ga minstens een half uur per dag naar buiten
  • Drink voldoende water
  • Eet gevarieerd en gezond
  • Werk aan projecten die je vooral energie geven in plaats van energie eisen
  • Als je 8 uur per dag werkt, doe het dan voor een initiatief waarin je gelooft
  • Neem de tijd om iets gefocust te doen (en vermijd Slack, Teams, Whatsapp op momenten dat je jezelf in twee zou moeten delen)

Tip 6: screw de trends
Uit onderzoek blijkt dat de allergrootste bron van uitstoot afkomstig is van spullen. Het maken, transporteren, verbruiken en gebruiken van spullen is een killer voor het klimaat.

Iedereen wil die nieuwe Iphone of Samsung Galaxy, maar er gaat enorm veel uitstoot mee gepaard. Probeer de nieuwe trends niet op de voet te volgen en breng je spullen naar een inzamelpunt waar de componenten optimaal gerecycleerd worden.

Wist je trouwens dat er frontrunners zijn die de basisstoffen uit je oude gsm kunnen halen? Aan de hand van chemische recycling kunnen we als het ware alle oorspronkelijke stoffen recupereren. We gaan dus niet langer downsizen, maar echt gaan recyclen. Hallelujah.


Dit is behoorlijke vooruitstrevend, gezien we voor 1987 weinig tot niets sorteerden. Er zijn al hopen grondstoffen verloren gegaan. Tijd om de verspilling ervan aan banden te leggen. Dat doe je vooral door minder te kopen én door juist te recycleren.

Aan ondernemingen zou ik ten zeerste aanraden om in te zetten op langere levenscycli van producten. De toekomst zal geen wegwerpmateriaal met open armen verwelkomen. Denk aan de veelzijdigheid van producten. Oude laarsjes kunnen perfecte bloempotten worden. Versleten T-shirts zijn perfecte poetsdoekjes.

Je voelt het, producenten moeten circulair denken stimuleren.
Wat zijn jouw ambities voor je brand? Even praten en enkele quick wins definiëren?
Nog meer stuff om te lezen

    Koffie drinken?
    Soja latte, mmmm!
    +32 472 23 24 35
    elke@straightcontent.be
    Evergem / Gent
    Share - like - comment
    Made on
    Tilda