Straight Content
"Verhalen kunnen de wereld veranderen" - Elke Lenders
Storytelling: onmisbaar in de geschiedenis maar ook in de toekomst
Ben jij, net als ik, een geschiedenisliefhebber die geïntrigeerd is door de oorsprong van dingen? Dan zul je zeker gefascineerd zijn door de boeiende geschiedenis van storytelling. Van de vroegste dagen van de mensheid tot de moderne tijd, storytelling heeft een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Laten we samen een reis maken door dit tijdloze menselijke fenomeen en ontdekken hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld
Storytelling is ouder dan taal
Stel je de allereerste storyteller voor, ergens in een grot, terwijl hij met behulp van wat vuur en schaduwen een angstaanjagend verhaal vertelt over een mammoetjacht. De oermenselijke versie van Steven Spielberg, als je het mij vraagt! "Jij vuur, ikke brommen en kuchen" en voila… Storytelling was geboren.

En de Grieken? Och, die wisten hoe je een publiek aan je lippen kon laten hangen. Ze hadden goden voor bijna alles, en hun mythen waren het soapdrama van het oude Griekenland. Zeus, de vader van alle goden, zou vandaag de dag een reality-tv-ster zijn. "Keeping Up with the Olympians," iemand?

Fast-forward naar de Middeleeuwen.
Troubadours waren de rocksterren van die tijd, alleen zonder elektrische gitaren en met minder haarlak. Ze zongen ballades van verloren liefdes en heroïsche veldslagen, en als ze het slim speelden, kregen ze aan het einde een paar munten of misschien een stukje varken. Lekker! Of misschien ook niet, remember ik eet geen vlees.
De komst van het geschreven woord
Dan de boekdrukkunst. Mensenlief, wat bewonder ik toch de Duitse uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg! Als fervent lezer beschouw ik zijn prestatie als een keerpunt in de geschiedenis van de mensheid.

Plotseling lagen er hele werelden aan avonturen binnen handbereik, althans, als je het geluk had om een kort educatief traject te volgen. Jane Austen en Shakespeare werden de smaakmakers van hun tijd, maar dan zonder handleidingen voor make-up en dansjes op TikTok.
Wat lezen we zoal?

Een ruimer speelveld door Google

Sociale media en Google hebben storytelling grondig veranderd. Het is alsof merken nu de GPS hebben voor het bereiken van hun publiek. Met interactieve trucjes zoals quizzen en polls, houden ze ons betrokken alsof we naar een goochelshow kijken. En met real-time feedback kunnen ze hun verhalen aanpassen sneller dan een kameleon van kleur kan veranderen.

Analytische tools, zoals die van GA4 en Matomo, zijn als de detectives die ons vertellen wat werkt en wat niet. Ze laten merken hun verhalen bijschaven voor maximaal effect. En laten we niet vergeten dat digitale marketing ervoor heeft gezorgd dat verhalen zich sneller verspreiden dan een meme op sociale media.
Storytelling vandaag
Je hebt nu meer schermen dan familieleden en waarschijnlijk volg je meer fictieve personages op sociale media dan echte mensen.

Verhalen zijn letterlijk overal, van de YouTube-video's die je kijkt tijdens het procrastineren tot de romans die je leest als je zogenaamd "aan het detoxen van schermgebruik" bent.
Tips and tricks
Storytelling en de toekomst
What's next? Verhalen verteld door AI of hologrammen? Kun je je voorstellen dat een holografische George Orwell je "1984" vertelt in je woonkamer?

Zowel cool als angstaanjagend, als je het mij vraagt.
De bottom line is: we zijn allemaal geboren vertellers en luisteraars. Van rond het kampvuur tot rond de smartphone, de kern van storytelling blijft hetzelfde: we willen verbonden zijn, ontroerd worden, en ja, af en toe willen we gewoon lachen tot we erbij neervallen.
Dus, welk verhaal ga jij vandaag vertellen?

Bedrijven en storytelling, een match made in marketing heaven

Terwijl onze voorouders hun stamgenoten vermaakten en informeerden rond kampvuren en in amfitheaters, moeten bedrijven nu hun eigen 'digitale vuren' aansteken om het publiek te boeien. Maar hoe doe je dat in een wereld waarin iedereen een 'verhaal' heeft te vertellen?
Wees authentiek
Niets is meer 21e-eeuws dan de roep om authenticiteit. Dus wees jezelf, maar dan de meest interessante versie van jezelf.
Een beetje zoals die ene tante die op elk feestje opduikt, niet noodzakelijk de meest 'normale', maar wel de meest memorabele.

Dat is trouwens de meest duurzame manier om aan storytelling te doen: jezelf blijven.
Streel het oog
Gebruik visuele media om je verhaal te ondersteunen. We kijken voor we lezen, dus probeer impact te maken met beeldmateriaal.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar een goed gekozen beeld met een paar geweldige woorden?
Dat is marketinggoud! Dat is storytelling.

Tip: zorg dat je beelden niet al te zwaar zijn voor web. Ik zie soms websites met beelden boven 1Mb. Mooie kwaliteit, jazeker, maar je gebruiker doet er te lang over om je verhaal, je pagina, te laden.
Begrijp je doelgroep
Kijk, niet elk verhaal is voor iedereen, toch? Homerus zou het moeilijk hebben om een TikTok-hit te worden, en de gemiddelde Gen Z'er zou waarschijnlijk niet door de "Odyssee" komen zonder een paar emoji's en afkortingen.

Zoek uit wie je wilt bereiken en pas je verhaal daarop aan.
Persona's maken?
Tweerichtingsverkeer
Interactie is de lijm die mensen aan je verhaal doet kleven. Of het nu een meeslepende podcast is waarin de luisteraar de afloop kan kiezen, of een social media campagne waarin mensen hun eigen ervaringen kunnen delen; zorg dat je publiek meer kan doen dan alleen luisteren of kijken.

Vergeet niet om een draad van consistentie te behouden. Of je nu een reeks blogposts schrijft, een YouTube-kanaal onderhoudt, of een social media imperium opbouwt, de sleutel is consistentie. Het publiek komt terug voor het vertrouwde, maar blijft voor het nieuwe.
Dus, bedrijven, het is tijd om je verhaal te vertellen. Maar laten we eerlijk zijn, als je het goed doet, wordt het verhaal uiteindelijk door je publiek verteld. Ben je er klaar voor?
Nog meer stuff om te lezen

  Koffie drinken?
  Soja latte, mmmm!
  +32 472 23 24 35
  elke@straightcontent.be
  Evergem / Gent
  Share - like - comment
  Made on
  Tilda