Ongeveer een derde van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd voor menselijke consumptie - 1,3 miljard ton per jaar - gaat verloren of wordt verspild. Hoge- en lage-inkomenslanden verspillen ruwweg dezelfde hoeveelheden voedsel, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.
Verloren brood geen verloren zaak!In de Verenigde Staten gaat naar schatting 40% van al het voedsel verloren. Dat is het equivalent van de totale ecologische voetafdruk van Zweden en Colombia samen, of de totale biocapaciteit van Bolivia. Lees dat nog maar eens opnieuw.
Ken je de SDG's (Sustainable Development Goals) van de VN? Wel, deze zijn bijzonder handig wanneer we de World Overshoot Day willen verschuiven richting eind december. Een van die doelstellingen is SDG 12: Duurzame consumptie en productie. Deze is uitzonderlijk van toepassing voor duurzame ontwikkeling. Het omvat de wereldwijde verspilling van voedsel per hoofd van de bevolking op het niveau van de detailhandel en de consument. We willen namelijk voedselverspilling reduceren tot een minimum én de voedselverliezen in de productie- en toeleveringsketens, inclusief verliezen na de oogst, tegen 2030 verminderen.
Als we de voedselverspilling wereldwijd halveren, zouden we World Overshoot Day maar liefst 13 dagen kunnen opschuiven. 13 dagen! Da's toch de moeite, niet?
Steeds meer landen zijn ook afhankelijk van voedsel uit het buitenland. Deze wereldwijde specialisatie in voedselproductie kan leiden tot efficiëntie, maar kan ook de veerkracht van voedselsystemen verminderen, met name voor landen die zowel netto-invoer van voedsel hebben als lage inkomens. Deze landen zijn het kwetsbaarst voor voedselschokken.
Onder de hashtag
#MoveTheDate willen we de World Overshoot Day naar achter schuiven. Het ideaal? Naar 31 december natuurlijk. Want dat zou betekenen dat onze ogen eindelijk niet meer groter zijn dan wat de planeet ons kan geven.